Home » Srbin iz Banovića sa Asadovim snagama umarširao u Palmiru

Srbin iz Banovića sa Asadovim snagama umarširao u Palmiru

U borbama za oslobođenje drevnog grada Palmire u Siriji učestvovao je i Srbin Davor Savičić (36), državljanin BiH. On ratuje na strani snaga predsjednika Bašara Asada, a Palmiru su oslobodili od snaga ISIL-a.

Savičić je u Siriji komandovao jednim vodom misterioznog bataljona “Vagner” – neformalne ruske plaćeničke vojske, prenio je britanski Guardian pisanje portala “Fontanka”, jednog od najposjećenijih informativnih sajtova u Sankt Peterburgu.

Ovi ljudi su, kako se objašnjava u Rusiji, nevidljivi u ratnim dnevnicima i izvan su svakog formalnog lanca komandovanja. Koriste samo kodna imena, a naređenja za operacije dobijaju isključivo usmeno i bez ikakve formalne procedure. Zbog toga ih u Rusiji nazivaju ratnicima duhovima. Bataljon “Vagner” nije dio ruskih vojnih i policijskih snaga, a nema ga ni u registru agencija za pružanje usluga obezbjeđenja.

Savičić je državljanin Bosne i Hercegovine, a više od dvije godine stalno je nastanjen u Rusiji, u gradu Himki, gdje živi od građevinskih radova. Prema pisanju peterburške “Fontanke”, međutim, Savičić je borac “Vagnera”, u kome komanduje jednim internacionalnim vodom. Kodno ime mu je “Volf” i pod svojom komandom ima i četvoricu boraca Srba, koji su tokom 2014. i 2015. godine došli iz Legije stranaca.

U razgovoru za beogradske “Novosti”, međutim, Savičić negira da je kao pripadnik odreda “Vagner” učestvovao u borbama u Siriji.

– Bavim se građevinom, zbog čega sam i došao u Rusiju – tvrdi Savičić, i naglašava da je na ratištu u Lugansku proveo svega nekoliko dana.

Poslije kratkotrajnog boravka na frontu i ranjavanja, kako ističe, njegova ratna epizoda je završena.

– U Doboju imam porodicu, a sina iz prvog braka namjeravam da dovedem kod mene. U RS i Srbiju uskoro ne planiram da dođem. Građevina mi je jedini posao, a sa ratovanjem nemam nikakve veze – rekao je on za Večernje novosti.

Inače, Davor Savičić je porijeklom iz Banovića odnosno s Ozrena. Njegovi roditelji su iz Orahovice u Doboj stigli početkom rata.

Fokus