Home » Srednjoročna vremenska prognoza za BiH: Do 25. marta nestabilno

Srednjoročna vremenska prognoza za BiH: Do 25. marta nestabilno

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa vremenskim prilikama kakve se očekuju do 25. marta.

Do kraja tekuće sedmice na prostoru Bosne i Hercegovine, temperature zraka bit će niže u odnosu na protekli period. Naglasit ćemo da je mjesec iza nas jedan od najtoplijih od kako postoje mjerenja, kako u svijetu tako i kod nas.

U centralnim i sjevernim područjima BiH u narednim danima preovladavat će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenom kišom ili kraćim lokalnim pljuskom. Na planinama izgledan je slab snijeg. Na jugu zemlje, u utorak se prognozira kiša, a od srijede uz prestanak padavina, tako da će doći do postepenog razvedravanja.

Puhat će slab vjetar sjevernog smjera, a na jugu zemlje slaba do umjerena bura. U Bosni za dane vikenda pretežno oblačno i suho. Na jugu zemlje djelimično oblačno i sunčano.

Minimalne temperature zraka ove sedmice varirat će između jednog i pet stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do osam stepeni Celzijusa. Najviše dnevne temperature u Bosni između sedam i 13 stepeni, na jugu zemlje do 16.

“Promjenjive vremenske prilike očekuju se u periodu od 18. marta do 25. marta. Kiša je moguća u utorak (19. marta), srijedu (20. marta) i u dane vikenda 23. i 24.03. Stabilnije vremenske prilike prognoziraju se 21. i 22. marta”, najavljuju federalni meteorolozi.

Od 18. marta, jutarnje temperature između nula i pet u Bosni, na jugu zemlje do osam. Najviša dnevna temperatura u Bosni od pet stepeni do 11°C, u Hercegovini do 13. stepeni Celzijusa. Od 23. marta moguć je pojava mraza s jutarnjim temperaturama u Bosni i do minus šest stepeni.

Što se tiče vremenskih prilika za danas, meteorolozi sa BHMeteo.ba najavljuju da sa jugozapada pristižu nove padavine koje su u protekloj noći donijele kišu. Na jugu i istoku Hercegovine uz lokalnu mogućnost grmljavine i nevremena.

U ostatku zemlje bez većih padavina, bit će ih samo povremeno, lokalno i to uglavnom tokom dana. Kiša, a na planinama iznad 1.200 metara nadmorske visine susnježica i snijeg. U utorak će biti nešto svježije nego u ponedjeljak.

“Konkretno se to odnosi na istočne i sjeveroistočne dijelove zemlje gdje je jučer bilo najtoplije uz jak jugo. Kad smo kod juga, uslijedilo je njegovo slabljenje i okretanje na sjeverac. Narednih dana bez opasnosti od jakog vjetra”, zaključuju meteorolozi.