Home » Srpske zatvorenike u Zenici napali okorjeli kriminalci

Srpske zatvorenike u Zenici napali okorjeli kriminalci

Kantonalno tužilaštvo u Zenici još uvijek istražuje masovnu tuču u KP Zenica u kojoj su povrijeđena trojica zatvorenika srpske nacionalnosti osuđeni za ratne zločine.

Braću Nenada i Predraga Bajića, te Sinišu Babića napala su i teško povrijedila dvojica napadača. Tom prilikom najgore je prošao Predrag Bajić, koji je zbog težine povreda zadržan na liječenju u zeničkoj Kantonalnoj bolnici. Druga dvojica povrijeđenih liječe se u zatvorskom stacionaru.

Zenička policija javnosti je saopćila samo inicijale napadača. Riječ je o zatvorenicima inicijala E. K. i F. M.

Brojni mediji odmah nakon ovog teškog incidenta objavili su da je srpske zatvorenike napala grupa zatvorenika pripadnika selefijskog pokreta. Također, ovi mediji navode da nije slučajno odbrano vrijeme napada, to jest pravoslavni Uskrs, te su cijelom slučaju dali dimenzije vjerske mržnje.

Slobodna Bosna, međutim, saznaje da napadači nemaju nikakve veze sa selefijskim, ili bilo kojim drugim vjerskim pokretom. Jedan od njih, inicijala E.K. je Enes Kočić, zvani Keda, kojeg policija, ali i stanovnici sarajevskog naselja Dobrinja poznaju kao “višestrukog povratnika u djelu”.

Kočić je na višegodišnju zatvorsku kaznu osuđen zbog razbojništva, pljački, trgovine narkoticima.

Tokom jednog od dopusta koje je proveo na slobodi imao je i pokušaj ubistva, zbog čega mu je zatvorska kazna produžena na još tri godine.

Fokus