Home » Šta je još donijela nova godina? Pizza mnogima postaje luksuz a jedan kolač i do 5 KM

Šta je još donijela nova godina? Pizza mnogima postaje luksuz a jedan kolač i do 5 KM

Nova godina je donijela novi udar na potrošače. Tako je bilo pitanje dana kada će se stalni puzajući rast cijena hrane i osnovnih prehrambenih namirnica pretočiti u val poskupljenja u ugostiteljskim objektima, poput kafića i restorana.

Iako su, potiho, posljednjih dana prošle godine ugostitelji podigli cijenu espreso kafe u prosjeku za pola marke, ovaj omiljeni napitak bh. građanima, definitivno, više nema staru cijenu.

Zabilježen skok
Tako je cijena kafe u Mostaru, ali i drugim hercegovačkim mjestima, u ugostiteljskim objektima od jučer poskupjela za pola KM i sada je, uglavnom, dvije KM, a ponegdje i 2,5 KM. Iste cijene su zabilježene u Banjoj Luci, a u pojedinim sarajevskim ugostiteljskim objektima espreso kafa košta i 3 KM.

No, nije samo zabilježen skok cijena kafe. Poskupjelo je, praktično, skoro sve; od pite, hamburgera, sendviča, do pizze, koja će, sudeći prema novoj cijeni, biti luksuz.

Praktično, cijene sendviča, pizze, palačinaka su porasle u prosjeku za dvije KM pa su jučer brojni građani koji su se za neradni dan htjeli počastiti omiljenim jelima komentirali da pizza postaje luksuz jer je stigla i do 10 KM. Zabilježen je i skok cijena u slastičarnicama, u kojima je sada komad torte, umjesto 3 i 3,5 KM, skuplji za marku, ponegdje i dvije.

  Počela distribucija glasačkih listića prema općinskim/gradskim izbornim komisijama u BiH

Ogroman rast
– Jednostavno, morali smo. Sve je otišlo u nebo, od nabavne cijene kafe, koja se sada kreće između 40 i 60 KM umjesto 25 i 30 KM, do svih drugih namirnica, ulja, brašna, šećera, piletine i drugih vrsta mesa, povrća, u najkraćem, svega – kazao nam je jedan mostarski ugostitelj.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, ukazuje upravo na činjenicu da je zabilježen ogroman rast cijena osnovnih namirnica.

– Kada se sve to sabere, dolazimo do toga da je zabilježen rast cijena u prosjeku od 30 posto. Jednostavno, prinuđeni smo bili da se u sve to uklopimo i da, što se kaže, budemo na pozitivnoj nuli. A to, sigurno, nije do nas, već do sistema, koji ne postoji. I ovako smo opterećeni brojnim parafiskalnim nametima, servisiramo budžetlije i naše pare se harče, a s druge strane pandemija je brojne objekte zatvorila – rekao nam je Hadžić.

Lančana reakcija
Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“ navodi kako skok cijena u ugostiteljskim objektima nije nikakvo iznenađenje.

– To je bilo očekivano i to je samo lančana reakcija, budući da je poskupjelo sve; od hrane do energenata – istakao je Bago.

Pressmedia