Home » Šta su delegati trebali uraditi na mečevima gdje su navijači veličali ratne zločince

Šta su delegati trebali uraditi na mečevima gdje su navijači veličali ratne zločince

Navikli smo, nažalost, da se s vremena na vrijeme na utakmicama Premijer lige BiH sa tribina čuju neprimjereni povici, fašističko orgijanje te veličanje ratnih zločinaca. No, kada se to desi na tri od šest utakmica jednog kola, čovjek se mora zapitati – zašto se tome ne stane ukraj?

U 18. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine na stadionima u Bijeljini, Mostaru i Širokom Brijegu su tokom svih 90 minuta bile okačene zastave kojima nije mjesto na jednom sportskom borilištu.

Konkretno, navijači Zrinjskog i Širokog Brijega su veličali osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka stavljanjem zastave s njegovim likom na ogradu i skandiranjem njegovog imena, dok su navijači Borca okačili zastavu s grbom Vojske Republike Srpske. Također, osim toga, standardni dio repertoara Lešinara je i skandiranje imena još jednog osuđenog ratnog zločinca – Ratka Mladića.

I dok su se utakmice prekidale dok se zastave Republike Bosne i Hercegovine i njene Armije ne uklone s tribina, na tribinama u manjem bh. entitetu se redovno pojavljuje zastava VRS-a.

Pitanje koje se nameće samo po sebi glasi – ko ima “vlast” tokom utakmice da naredi uklanjanje svih nedoličnih transparenata i udaljavanje sa stadiona navijača koji se ponašaju primitivno?

Prema aktu Nogometnog saveza BiH, koji je donio Komitet za takmičenje, delegat utakmice “predstavlja NS BiH i kao takav je nadređen svim drugim službenim osobama”. Dakle, delegat susreta je osoba koja mora provoditi odluke UEFA-e, no veoma je mali broj onih koji to čine.

UEFA je donijela pravila za slučaj diskriminatorskog ponašanja na utakmici i njih se delegati koji predstavljaju NS BiH moraju pridržavati.

Pod diskriminatorskim ponašanjem se smatra svaki oblik diskriminacije, tj. nacionalizma, rasizma, ksenofobije, vrijeđanja po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, u što spada isticanje zastava i transparenata s diskriminatorskim tekstovima ili slikama, nedolično navijanje na tribinama (diskriminatorske pjesme, povici, majmunsko “huktanje”), vrijeđanje igrača i navijača, međusobno diskriminatorsko vrijeđanje igrača i članova stručnog štaba, gestikulacija koja ukazuje na diskriminatorsko vrijeđanje i sve drugo slično tome.

Pred utakmicu službeni spiker treba na razglas pročitati sljedeće:

“Dobro došli svi na naš stadion ‘_____’ na kojem će se odigrati utakmica _____ – _____. Molimo da imate na umu da u fudbalu/nogometu nema mjesta za bilo kakav oblik diskriminacije, pa vas molimo da se pridržavate pravila ponašanja na stadionu, podržavate svoju ekipu na dostojanstven način i u sportskom duhu fair-playa te da također ne koristite nikakva pirotehnička i slična sredstva. Uživajte u utakmici”.

U slučaju ozbiljnih incidenata i diskriminatorskog ponašanja, rješenje se vrši u tri koraka. U prvom koraku delegat će od glavnog sudije zatražiti da privremeno prekine igru, a zvanični spiker će pročitati sljedeće saopćenje:

  Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

“Molimo za pažnju! Ovo je veoma važno sigurnosno saopćenje. Zbog uočene pojave diskriminatorskog ponašanja jednog dijela gledalaca, koje ugrožava tok igre, obavještavamo vas da sudija može prekinuti utakmicu. Diskriminacija na fudbalskim/nogometnim stadionima se ne može tolerisati. Molimo da ovu poruku najozbiljnije shvatite, jer će se u slučaju ovakvog ponašanja utakmica privremeno ili čak trajno prekinuti. Pomozite da svi uživaju u igri i jasno recite NE diskriminaciji! Zahvaljujemo na vašoj podršci!”

Ukoliko se diskriminatorsko ponašanje bude nastavilo nakon što je igra ponovo počela nakon poduzetog prvog koraka, delegat utakmice će preko četvrtog sudije upozoriti glavnog sudiju koji će privremeno zaustaviti igru na razuman period od 5 do 10 minuta i zatražit će od ekipa da odu u svlačionice.

Za vrijeme ovog perioda sudija će zahtijevati da se preko javnog razglasa pročita tekst drugog saopćenja koje glasi:

“Molimo za pažnju! Ovo je veoma važno sigurnosno saopćenje. Zbog nastavka diskriminatorskog ponašanja jednog dijela gledalaca, utakmica se privremeno prekida na 5-10 minuta, a ekipe odlaze u svlačionice. Ponovo vas podsjećamo da se diskriminacija na stadionima neće tolerisati. Ako se ovakvo diskriminatorsko ponašanje nastavi, utakmica će se trajno prekinuti i bit će poduzete odgovarajuće disciplinske mjere protiv gledalaca i klubova. Ponavljamo: Utakmica će se trajno prekinuti ako se nastavi ovakvo ponašanje! Zahvaljujemo!”

Ukoliko se i nakon drugog upozorenja nedolično ponašanje gledalaca nastavi, delegat utakmice će preko četvrtog sudije glavnom sudiji narediti da trajno prekine utakmicu.

Važno je napomenuti da se odluka o trajnom prekidu utakmice može donijeti tek nakon održavanja sastanka “krizne grupe” i poduzimanja svih mogućih mjera, sagledavanja mogućih sigurnosnih posljedica po gledaoce, igrače i druge aktere utakmice, kao i za samu infrastrukturu stadiona te nakon obavezne konsultacije s delegatom utakmice, ostalim članovima sudijskog tima, komesarima za sigurnost domaćeg kluba i NS BiH i predstavnikom policije.

Nažalost, delegati na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine očito ne poštuju odluke UEFA-e i Nogometnog saveza BiH te odlučuju “zažmiriti” na diskriminatorsko ponašanje navijača i sve ono čemu nije mjesto na stadionima. U konkretnom slučaju, u kolu iza nas to su bili Safet Radmilović iz Goražda, Milan Janković iz Trebinja i Goran Mikanović iz Prijedora, koji su “žmirli” u Mostaru, Širokom Brijegu i Bijeljini.

Očito im je lakše sve prebaciti na Disciplinsku komisiju NS BiH, koja u duhu našeg “političkog trojstva” klubove kažnjava preblagim kaznama u stilu “da se ne bi kome zamjerilo iz reda druga dva konstitutivna naroda”.

A dok se taj stav ne promijeni, ne samo da će u našem nogometu sve na terenu biti ispod svakog nivoa, već i sve ono što prati jedno sportsko nadigravanje.

Izvor: Klix