Home » Stari Grad pomaže Općini Čelić: Načelnik Hadžibajrić najavio 50.000 KM pomoći

Stari Grad pomaže Općini Čelić: Načelnik Hadžibajrić najavio 50.000 KM pomoći

Općinu Čelić jučer je u kasnim poslijepodnevnim satima zadesilo vanredno stanje usljed obilnih kišnih padavina koje su dovele do izlijevanja rijeke Šibošnice te svih lokalnih vodotoka.

Odmah po saznanju za teško stanje u ovoj općini, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić pozvao je načelnika Općine Čelić Admira Hrustanovića i ponudio pomoć.

“Još jednom se potvrdilo da su lokalne zajednice uglavnom prepuštene same sebi i međusobnoj saradnji jer je načelnik Hrustanović sinoć potvrdio da je prvi poziv za podršku i pomoć dobio iz Starog Grada i načelnika Hadžibajrića”, kažu iz Općine Stari Grad.

“Nažalost, načelnik Hrustanović mi je potvrdio da je situacija vrlo teška i da takve poplave ne pamte ni najstariji stanovnici Čelića. Prema prvim procjenama, poplavljeno je 500 do 600 kuća, gotovo dvije trećine Čelića. Njima treba pomoć da ovi ljudi što prije nastave sa normalnim životom i da se saniraju štete. Mi ćemo im pomoći. Sazvao sam sjednicu Općinskog štaba civilne zaštite i mi ćemo iz sredstava posebne namjene izdvojiti 50.000 KM pomoći za Čelić”, najavio je načelnik Hadžibajrić.

Navodi da se ovakvim situacijama ne smije se gubiti vrijeme i mora se odmah reagovati.

“Čelić to ne može sam podnijeti i sada im treba pomoć jer u nevolji se poznaju prijatelji”, dodao je on.

Prisjetio se i velike poplave na Bistriku.

“Nikada neću zaboraviti da je baš u ovom mjesecu, prije 35 godina ovakva poplava zadesila Bistrik. Taj veliki pljusak iznenadio je sve, voda se slijevala sa Trebevića. Nažalost, rešetka na Bistričkom potoku je bila potpuno začepljena. Niz Bistrik je voda nosila automobile, kontejnere, stvorilo se jezero kod Latinske ćuprije. Tada je zid korita Miljacke srušen kako bi voda otišla. Pamtimo takve nesreće da nam služe kao opomena, ali i podsjećaju da jedni drugima moramo pomagati. Zato, Čelić može računati na Stari Grad”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Jutros je na području općine Čelić proglašeno stanje prirodne nesreće zbog obilnih kišnih padavina koje su za veoma kratko vrijeme nanijele veliku štetu.

Izvor: Klix