Home » State Department: Daytonski mirovni sporazum je pod prijetnjom nakon usvojenog zakona NSRS

State Department: Daytonski mirovni sporazum je pod prijetnjom nakon usvojenog zakona NSRS

Američki State Department se oglasio nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Iz State Departmenta su podsjetili da je NSRS usvojila zakon čiji je cilj poništiti ovlasti Ustavnog suda u entitetu RS.

“Ovim zakonom krši se Ustav Bosne i Hercegovine, te je u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom. Prkošenje Ustavnom sudu prijeti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine. U kombinaciji s antidejtonskom retorikom nekih čelnika Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”, poručili su iz State Depratmenta.

Dodali su da SAD i dalje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da će nastaviti smatrati odgovornim one koji su donijeli ovakvu odluku.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo smatrati odgovornima za svoje postupke pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom”, dodali su iz State Departmenta.