Home » Stipendije Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a uvećane za 200 KM

Stipendije Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a uvećane za 200 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za boračka pitanja su četvrtu godinu zaredom osigurali sredstva da svi studenti – branioci i članovi njihovih porodica, koji ispunjavaju formalno-pravne uslove, dobiju stipendije tog ministarstva za studijsku 2022/2023.

Na konkurs Ministarstva za boračka pitanja objavljen početkom novembra 2022. apliciralo je 1.875 studenta, a uslove za dodjelu stipendije ispunila su 1.732 redovna i samofinansirajuća studenta s područja ovog kantona, što je za 255 studenata manje nego prethodne akademske godine.

U zadnjih mjesec dana deset studenata je odustalo od boračke stipendije i skinuto s konačne rang liste, jer su u međuvremenu prihvatili stipendiju drugih davalaca.

Novina je da će stipendije prvi put otkad se dodjeljuju biti uvećane za 200 KM, tako da će studenti prve godine, umjesto 800 KM, dobiti 1.000 KM, dok će studenti viših godina studija umjesto 1.200 KM, dobiti stipendiju u iznosu 1.400 KM.

Stipendije se isplaćuju u osam mjesečnih rata od 125 KM za studente prve godine te 175 KM za studente viših godina studija, i to putem nadležnih gradskih-općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je u Budžetu ZDK-a za isplatu stipendija tog ministarstva osigurano 2.260.000 KM, a da je odluku o povećanju iznosa stipendija donio s namjerom da se studentima i njihovim porodicama pomogne da se lakše nose s poskupljenjima i inflacijom te mladi dodatnu potaknu da ostanu u domovini i učestvuju u pozitivnim promjenama i napretku Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.