Home » Stoltenberg ministrici Turković: Nastavit ćemo sarađivati kako bi sačuvali stabilnost u BiH

Stoltenberg ministrici Turković: Nastavit ćemo sarađivati kako bi sačuvali stabilnost u BiH

Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti sarađivati s vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnost i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini – navodi se u pismu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga upućenom zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.

Stoltenberg je odgovorio ministrici Turković na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

-Ruska agresija na Ukrajinu je fundamentalno potkopala evropsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama – naveo je generalni sekretar NATO-a, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojem ostaje do kraja predana.

Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istakao je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionalnost institucija, saopćeno je iz MVP-a BiH.