Home » Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje dokumentacije Vlade RS-a, NSRS-a i političkih partija

Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje dokumentacije Vlade RS-a, NSRS-a i političkih partija

Iz Tužilaštva BiH oglasili su se povodom informacija da SIPA izuzima dokumentaciju iz određenih stranaka u Republici Srpskoj, u okviru istrage u predmetu “rušenje ustavnog poretka BiH”.

“Tužilaštvo BiH je u skladu sa zakonom prema sudu uputilo zahtjev te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS-a, NSRS-a i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo BiH”, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Dodaju da se ne radi o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH.

“U izvršenju naredbe postupa SIPA BiH. Više informacija ili detalja, ne možemo davati”, navode iz Tužilaštva BiH.

Kako smo ranije danas objavili, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su boravili u prostorijama Narodne partije Srpske (NPS) Darka Banjca, u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu “rušenje ustavnog poretka BiH”.

Kako saznaje Srpskainfo, pripadnici SIPA-e su tražili stranačke dokumente kako bi utvrdili ovlaštenu osobu za predstavljanje političke partije, a što je Darko Banjac.

Osim toga, oni su tražili odluke stranačkih organa o podržavanju zaključaka s posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj su podržani zaključci o povlačenju nadležnosti s države na entitet.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka zbog posebne sjednice Narodne skupštine RS-a s ciljem povlačenja nadležnosti s nivoa BiH, odnosno zbog “napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine”.

Nakon što su prethodnih dana saslušani Nenad Nešić (DNS) i Mirko Šarović (SDS), danas je tužiocima izjavu dao Borenović.

Izvor: Klix