Home » Sud odlučio: Mensur Peljto nije činio ratni zločin!

Sud odlučio: Mensur Peljto nije činio ratni zločin!

Bivši bokser Mensur Peljto uhapšen je 30. juna 2014. na području Sarajeva zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Brčkog.

 Osnovni sud Brčko Distrikta BiH donio je i javno objavio presudu kojom je optuženog Mensura Peljtu oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, saopćeno je iz Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.

Sud je istovremeno donio i rješenje kojim je ukinuo mjere zabrane prema optuženom, koje su određene rješenjem od 22.07.2014. godine, s obzirom da više nema potrebe za njima, jer je donesena oslobađajuća presuda.

Bivši bokser Mensur Peljto uhapšen je 30. juna 2014. na području Sarajeva zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Brčkog.

“Pripadnici SIPA-e su uhapsili Peljtu zbog navodnog mučenja ratnih zarobljenika, odnosno postoje svjedoci koji tvrde da je ošamario zarobljenika. Radi se zapravo o tome da se Peljto u mjestu Gluhakovac, zajedno sa drugim stanovnicima, suprotstavio četničkoj formaciji iz Bijeljine koja je pomagala Crvenim beretkama da civilno nesrpsko stanovništvo odvedu u logor ‘Luka’ u Brčkom, gdje će kasnije mučiti i pobiti veliki broj ljudi”, rekao je odmah nakon hapšenja Peljtin tadašnji advokat Faruk Balijagić.

Prema Balijagićevim riječima, Peljto je tada napravio odstupnicu za svoje komšije kako bi oni prebjegli u susjednu Hrvatsku, na područje opštine Županja.

Protiv navedene presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacijskom sudu Brčko Distrikta BiH, u skladu sa zakonom, stoji u saopćenju Osnovnog suda Brčko Distrikta.

Slobodna Bosna