Home » Šut: Svako nepoštivanje trenutnih mjera dovest će do još rigoroznijih

Šut: Svako nepoštivanje trenutnih mjera dovest će do još rigoroznijih

Kontrola kretanja osoba mlađih od 18 godina i starijih od 65 policiji u Federaciji BiH donijela još mnogo obaveza, a u razgovoru za Klix.ba policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao kako će nepoštivanje trenutnih odredbi dovesti do još oštrijih mjera.

Šut je na početku razgovora za naš portal kazao kako su imali krize u prošlosti, ali da su bile vezane za materijalne štete za razliku od koronavirusa koji je vezan za ljudske živote.

“Sada je u pitanju ljudsko zdravlje i ovaj put smo mi, u nekoj mjeri, dosta ozbiljniji i pristupamo ozbiljnije uz dozu zabrinutosti. Jučer smo imali 2.173 osobe pod samoizolacijom i sve ih redovno, svaki dan, obilaze policijski službenici i dobra je vijest da se poštuju mjere. Za desetak osoba će biti podnesene krivične prijave jer su kršile odredbe, a u saradnji s tužilaštvom vidjet ćemo hoće li biti pokretanja postupka”, kazao je Šut.

Dodao je kako su policijski službenici osim kontrole osoba u samoizolaciji građane opominjali i da drže propisani razmak u redovima ispred apoteka, supermarketa, u šalter salama i drugim objektima. Osim toga, u samo tri dana uklonili su u 40 migranata koji su prevezeni u prihvatne centre Hadžići i Blažuj.

Semir Šut (Foto: E. M./Klix.ba)

Semir Šut (Foto: E. M./Klix.ba)

Zabrana kretanja osobama mlađih od 18 godina i starijih od 65 godina novi je zadatak policije, a Šut je naglasio da će nepoštivanje ove odluke dovesti do još rigoroznijih mjera uz obrazloženje da država ima snagu i mjere s ciljem zaštite stanovništva.

“Danas ćemo upozoravati patrolnim autima i mlade i starije, ali mislim da su građani povećanjem broja novozaraženih i situacijom u svijetu shvatili važnost kućne izolacije i sve ih molim da se zadrže u domovima, da se ne kreću bez nužne potrebe jer sve mjere su bitne i moja poruka im je da ostanu kući”, zaključio je Šut.

Policijski službenici osobi mlađoj od 18 godina i starijoj od 65 godina koju zateknu vani izdat će naredbu da se udalje s ulice i vrate u domove, a u slučaju da se ogluše na naredbe i nepoštivanje mjera bit će im izdat prekršajni nalog.

Klix.ba