Home » Sutra novi pokušaj izbora trećeg člana Gradske izborne komisije Zenica

Sutra novi pokušaj izbora trećeg člana Gradske izborne komisije Zenica

U ponedjeljak, 1. avgusta, u 10 sati zakazana je 7. hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica na kojoj bi se, kako nezvanično saznajemo, vijećnici trebali izjasniti o izboru trećeg i posljednjeg zamjenskog člana Gradske izborne komisije Grada Zenica (GIK Zenica). Nezvanično saznajemo, jer su vijećnicima poslani pozivi za hitnu sjednicu i to bez dnevnog reda, što je presedan koji očigledno postaje praksa, jer je slično urađeno i prošle sedmice kada je zakazana 6. hitna sjednica Gradskog vijeća. Obzirom da nije bilo potrebne većine, sjednica je održana i usvojen je Dnevni red red koji je predložen na samoj sjednici.

Novi pokušaj da vijeće da saglasnost za 3. zamjenskog člana GIK-a i to iz reda “ostalih”, će se dogoditi u ponedjeljak u 10 sati. Podsjećamo, početkom mjeseca juna na 5. hitnoj sjednici su izabrana tri člana, a koja nisu osvojili i najveći broj bodova na konačnoj listi. Tako je za izbor člana kao Bošnjak predložen Muamer Kovač s ukupno 12,4 boda, iako je ispred njega na rang listi po bodovima bio Damir Imamović sa 13,9 bodova. Kao “ostali” predložen je Dino Pašalić sa 10,4 boda, dok je ispred njega bila pravnica Amila Begagić sa 11,5 bodova. Kao Hrvat je predložena Ivana Đukić koja je imala 11,1 bod, dok je bolja po ukupnim bodovima Snježana Vrhovac sa 11,25 bodova. Vijećnici koji su glasali ZA su iz Zeničke inicijative KF (Uzunović Kenan, Pašalić Denan, Husetić Mirza, Arnaut Halil, Huseinović Semir, Halač Aida, Šabanović Elmin, Šut Adnan, Skopljak Mirzet, Aldobašić Sanjin, Menzilović Vernes i Alispahić Kenan), Ekrem Tuka iz Nezavisnog bloka, dva vijećnika SDP-a Nermin Mehić i Elvis Alijagić i vijećnik iz reda ostalih Osman Šuvalić, dok su PROTIV bili vijećnici iz SDA (Tufekčić Emina, Ejubović Malik, Hodžić Faruk, Patković Šerif, Škaljo Namir i Dizdarević Zelda), Almir Babajić iz SDP-a i Elmir Duvnjak iz NES-a. Svi predloženi i izabrani članovi Gradske izborne komisije su već i zaposlenici Gradske uprave Grada Zenica.

Nakon toga, održana je sjednica Centralne izborne komisije BiH koja nije u potpunosti prihvatila Izvještaj i Odluku Gradskog vijeća Grada Zenica o izboru zamjenskih članova GIK-a Zenica. Odbijen je dio izvještaja koji se odnosio na izbor zamjenskog člana iz reda “ostalih”, pa je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) već 26. juna poslala Zahtjev za dostavu dokumentacije Gradskom vijeću Grada Zenica u kojem je tražila da Gradsko vijeće Grada Zenica u roku od tri dana od dana prijema ovog akta dostavi CIK-u BiH dokumentaciju svih kandidata koji su na rang listi, prema posljednjem provedenom postupku po Javnom oglasu za imenovanje tri člana Gradske izborne komisije Zenica, a koji su se izjasnili kao “ostali” na posljednjem popisu stanovništva u BiH.

Kako saznajemo, Gradska uprava Grada Zenica i Gradsko vijeće Grada Zenica, odnosno predsjedavajući Mirza Husetić i Radno predsjedništvo su od vijećnika krili ovaj dopis i nisu se očitovali po istom, nego su sazvali 6., pa sada i 7. hitnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zenica kako bi izabrali novog zamjenskog člana GIK-a Grada Zenica iz reda “ostali”.

Na završenom Javnom pozivu za izbor zamjenskih članova GIK-a su se prijavile samo dvije osobe iz reda “ostalih”, Dino Pašalić i Amila Begagić. Kako smo već gore spomenuli, CIK BiH je odbio da imenuje Pašalića kao zamjenskog člana zbog lažne izjave o nacionalnom izjašnjenju, pa prema svemu navedenom logičan slijed bi bio da se Gradskom vijeću Grada Zenica predloži jedini drugi kandidat Amila Begagić, a koja je podsjećamo imala i više bodova od Pašalića.

Interesantno je da se vodi borba oko trećeg zamjenskog člana i da određene političke struje koje rukovode Gradskom upravom Grada Zenica i većinom u Gradskom vijeću ne žele da predlože Amilu Begagić, koja je prošle sedmice svim vijećnicima Gradskog vijeća uputila Zahtjev za slobodu pristupa informacijama, a vezano za Javni poziv za izbor tri člana GIK-a u kojem je navela da “imajući u vidu višemjesečne opstrukcije i niz nezakonitih radnji u predmetu imenovanja 3 člana Gradske izborne komisije izražava zabrinutost u smislu nepoštivanja principa transparentnosti i nepristrasnosti u procesu izbora zamjenskih članova izborne komisije.

Podsjećamo i da je predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić pokušao da na posljednjoj hitnoj sjednici u četvrtak prošle sedmice udalji iz sale novinare, a koji su se redovno prijavili da prisustvuju ovoj sjednici. Zbog ovoga je reagovalo i udruženje “BH novinari”. Također, iako je do sada bila praksa, ova sjednica se nije prenosila uživo na RTV Zenica. Osoba koja je u četvrtak na 6. hitnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica bila predložena za zamjenskog člana GIK-a iz reda “ostalih” je Sanda Alispahić. Svako dosadašnje predloženo imenovanje je predlagala Komisija za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Zenica, dok u ovom slučaju navedena komisija nije ni dala mišljenje, niti je provjerila da li kandidat ispunjava uslove.

Ko će sutra biti predložen kao zamjenski član Gradske izborne komisije iz reda “ostali” i na osnovu čega, hoće li vladajući uspjeti okupiti većinu i glasati za “podobne”, hoće li biti prijenosa ove sjednice, omogućeno prisustvo novinarima, saznat ćemo u ponedjeljak u 10 sati.

Izvor: zenit.ba