Home » Sutra predstavljanje i uručenje specijalizirane opreme za vatrogasce iz BiH

Sutra predstavljanje i uručenje specijalizirane opreme za vatrogasce iz BiH

“Intervencije zaštite i spašavanja u zaštićenim područjima” naziv je događaja koji će biti održan u Parku prirode Hutovo Blato u četvrtak, 19. oktobra u 10.30 sati.

Ovom prilikom će se predstaviti i zvanično uručiti specijalizirana oprema namijenjena vatrogasnim jedinicama iz Bosne i Hercegovine.

Nabavku opreme finansirala je Evropska unija u okviru projekta “Zajednički odgovor” s ciljem unapređenja službi za intervencije na terenu, saopćili su iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a.

Vatrogasne jedinice iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore izvest će i interventnu vježbu gašenja požara na nepristupačnim područjima
Parka prirode kako bi simulirali i predstavili metode rada u slučaju požara u zaštićenim područjima.

Izjave za medije planirane su u 10.30 sati kod hotela Park (Karaotok bb), a novinarima će se obratiti v.d. ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK Eugen Ćubela, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić, voditelj Službe zaštite Parka priode Hutovo blato Josip Vekić i član Službe zaštite i spašavanja Plužine (CG) Mirko Cicmil.

Projekt “Zajednički odgovor” radi na unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH – CG, te fleksibilnosti sistema da odgovori na nove izazove, kroz jačanje kapaciteta lokalnih službi i unapređenje prekogranične saradnje.

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost je preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 1. jula 2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE), stoji u saopćenju.