Home » Sutra u BNP Zenica premijera predstave za djecu “Avanture malog Zvjezdana”

Sutra u BNP Zenica premijera predstave za djecu “Avanture malog Zvjezdana”

Bosansko narodno pozorište Zenica sutra će premijerno izvesti predstavu za djecu “Avanture malog Zvjezdana“, koju je prema tekstu Ludvíka Středa režirao Željko Milošević.

Predstavu je producirala Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, a premijerna izvedba zakazana je za 19 sati, a tim je povodom danas održana i pres-konferencija  u BNP-u Zenica. Prva repriza zakazana je već za subotu, 4. marta u 11 sati.

Uloga zvjezdanog dječaka Zvjezdana povjerena je Anđeli Ilić, koja je napomenula kako je ovo njena druga saradnja s ovim redateljem iz Trebinja.

-Ovog puta glumim malog Zvjezdana – zvijezdu padalicu, koji sa neba dolazi na zemlju. On prolazi kroz razne zemlje, pri tome se zaljubljuje i odvodi svoju ljubav na nebo. Mislim da smo napravili veselu i zanimljivu predstavu, u kojoj će, siguran sam, pored mališana, uživati i roditelji – naglasila je Ilić.

Reditelj Milošević istakao je kako je u procesu rada imao dobru saradnju sa zeničkim ansamblom te da mu je “veliko zadovoljstvo što je ponovo u Zenici i BNP-u” te što je imao priliku surađivati s mlađim glumcima.

-Predstava je o ljudskim vrlinama. Pored toga što je zabavna i ima lijepih komičnih momenata, najvažnija nota je ona edukativna. Djecu učimo lijepim stvarima koje se stiču, razvijaju se, kao nagradu za to, dobivaju ljubav i prijateljstvo – naglasio je Milošević, koji je dodao kako je u svemu najvažnije da djeca uživaju u predstavi.

Umjetnička direktorica BNP-a Lajka Kaikčija istakla je kako se radi o prvoj ovosezonskoj premijeri za djecu te se nada da će se dugo zadržati na repertoaru, jer su glumci, reditelji i kompletna ekipa dali svoj maksimum te su uradili zanimljivu i kvalitetnu predstavu za djecu stariju od tri godine. Predstava traje 45 minuta, a izvodi se na Velikoj sceni.

Osim Anđele Ilić, u predstavi glume i Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju je uradila Nedžma Čizmo, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.