Home » Svečani prijem za 326 novih polaznika Policijske akademije FMUP-a (VIDEO)

Svečani prijem za 326 novih polaznika Policijske akademije FMUP-a (VIDEO)

Na prigodnoj svečanosti u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP-a) danas je ozvaničen prijem, odnosno početak obuke novih 326 polaznika ove akademije.

Radi se o 41. generaciji kadeta za početni čin ‘policajac’ i 24. generaciji za čin ‘mlađi inspektor’, od kojih 197 dolazi iz MUP-a Kantona Sarajevo, 66 iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, 50 iz MUP-a Kantona 10 (Livanjski) i 13 kadeta iz MUP-a Posavskog kantona.

Sudionike svečanosti pozdravio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da Policijska akademija ima kapacitet i kadrovski kvalitet, te da je spremna da se uhvati ukoštac s izazovom koji predstavlja obuka i profesionalna osposobljenost ovako brojne generacije polaznika.

Uz dobrodošlicu i najbolje želje upućene novim polaznicima, federalni ministar unutrašnjih poslova ih je pozvao da se maksimalno angažiraju i usvoje neophodna znanja kako bi uspješno odgovorili svim izazovima koje posao policijskog službenika nosi i podrazumijeva.

– Nimalo ne sumnjam da ćete zanimanje koje ste odabrali obavljati časno i pošteno, štiteći državu i građane kojima služimo. Vi ste stub našeg društva i od vašeg znanja, sposobnosti i hrabrosti da se suočite s kriminalcima ovisi zdravlje ovoga društva – kazao je Čampara, pozivajući kadete da se uvijek drže slova zakona i rade u interesu države BiH.

Potcrtao je kako je najnovija generacija polaznika još jedan dokaz multikulturalnosti naše zemlje i činjenice da ne govore istinu oni koji tvrde kako “zajednički život u Bosni i Hercegovini nije moguć”.

Čestitke polaznicima obuke, uz želju da je uspješno završe, uputio je i v.d. direktora Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević, naglašavajući spremnost ove obrazovne ustanove da ih educira u skladu s najvišim standardima, savremenim zahtjevima i sigurnosnim izazovima.

– Vi ste se opredijelili za najčasniju profesiju. Obuka koju treba da ‘prođete’ je zahtjevna, prema tome ‘naoružajte’ se, prije svega, disciplinom, snagom, upornošću, strpljivošću i istrajnošću kako biste postigli vaš krajni cilj i postali policijski službenici – poručio je Beširević, podsjećajući kako se radi o najbrojnijoj generaciji polaznika obuke nakon transformacije bivše Srednje policijske škole u Policijsku akademiju.

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, predstavljen je tim nastavnika Policijske akademije FMUP-a koji će realizirati utvrđeni program obuke.