Home » Svečano otvorena manifestacija ‘Dani islamske tradicije Bošnjaka’ (FOTO)

Svečano otvorena manifestacija ‘Dani islamske tradicije Bošnjaka’ (FOTO)

Manifestacija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“, koju organizira Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, sinoć je svečano otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, izložbom i predstavljanjem knjige „Hafiz Husnija-ef. Semić“ autora Ferida ef.Dautovića.

Intencija manifestacije, kako je kazao direktor Instituta Ferid ef. Dautović, je predstaviti projekte i naučna saznanja do kojih je došao Institut, čime se olakšava promocija i širenje saznanja   o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.

– Želimo pokazati raskošnost islamske tradicije kroz prikazivanje bošnjačkog življenja islama i ulema koji su ljubomorno čuvali vjeru i tradiciju, utemeljili originalno razumijevanje islama na ovim prostorima – kazao je Dautović.

Poseban značaj treće manifestacije dat je hafizu Husniji ef. Semiću, alimu, učenjaku, koji je imao veliki uticaj u Visokom.

Dautović podsjeća, da kao i mnogi drugi imami tog vremena, rigidnog ateizma, nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, i ef. Semić je bio skroman.Radio je u Islamskoj zajednici, nije znao za komoditet, borio se za minimalnu egzistenciju i čuvao vjeru i promovirao univerzalne vrijednosti vjere.

Bio je muhafiz, a od 13 hafiza koje je izveo, bile su i dvije žene.

  BNP Zenica: Sutra počinje 7. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET

– Hafiz Husnija ef.Semić nije pisao ali je svojim životom, ponašanjem, odnosom prema ljudima pokazao kako se živi vjera. Stoga mu je na manifestaciji dat poseban značaj – kazao je Dautović.

Ovogodišnju manifestacija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“ uključuje niz kulturnih i naučnih aktivnosti, koje će tokom 18 dana biti održane u Sarajevu, Goraždu, Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

Bit će održana regionalna naučna konferencija o temi „Ulema na Balkanu između dva svjetska rata“, kao i tribina „Bošnjačka ulema Vareša“ .

Povodom 110 godina od rođenja i 40 godina od smrti hfz. Ibrahima ef. Trebinjca, bit će održana promocija dokumentarnog filma „Hafiz Ibrahim ef. Trebinjac: 110 godina od rođenja“ autora Nedima Hrbata koji je snimljen u saradnji sa Media centrom Islamske zajednice u BiH.

Institut će održati i promociju svojih ovogodišnjih izdanja: „Imam Ebu Hanife“ i „Popis (muškog) stanovništva nahije Visoko iz 1266. godine (1855)“ te knjige „Hafiz Husnija-ef. Semić“ i „Bošnjačko življenje”.