Home » Svečano otvorena nova zgrada Općinskog suda u Žepču (FOTO)

Svečano otvorena nova zgrada Općinskog suda u Žepču (FOTO)

Novu zgradu Općinskog suda u Žepču, koja je izgrađena bespovratnim sredstvima Europske unije (EU) u vrijednosti od 600.000 eura, danas su otvorili šef Izaslanstva EU Johann Sattler i predsjednica tog suda Dragica Dragičević.

Svečanosti su prisustvovali veleposlanici 13 država EU-a, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić, ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić, te predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, priopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Sattler je kazao da je ovaj projekt dio šire pomoći EU-a za izgradnju i saniranje 32 pravosudne institucije u 17 gradova u BiH u vrijednosti od 28 milijuna eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH.

Kantonalni premijer zahvalio je Uniji za izdvojena sredstva, ali i za punu posvećenost unaprjeđenju pravosudne infrastrukture u BiH i ovoj županiji, kao i Općini Žepče, načelniku i općinskoj upravi na odličnoj suradnji s Vladom i Ministarstvom za pravosuđe i upravu, te konkretnom sudjelovanju u projektu tako što je izdvojila sredstva za vanjsko uređenje ovog modernog i funkcionalnog objekta.

“Mi kao Vlada u projektu smo sudjelovali s 285.000 maraka, od čega oko 120.000 za nabavku zemljišta, izradu projekta, prateće naknade i komunalne priključke, te 165.000 maraka za opremanje zgrade suda. Na ovaj način, svi mi konkretno pokazujemo da smo posvećeni stvaranju boljih uvjeta za rad pravosuđa kao jednog od najvažnijih stubova države, a od čega najviše koristi imaju naši građani”, kazao je Bašić.

Naglasio je da je Vlada ponosna na ovaj, ali i sve druge projekte koji su realizirani uz podršku EU-a, kao što su izgradnja zgrada Općinskog suda u Olovu i Kantonalnog tužiteljstva ZDK.

Prošle jeseni, dodao je, otvoren je novi paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, a u tijeku je rekonstrukcija i dogradnja Općinskog suda u Zenici.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da su ovo projekti koji se financiraju iz IPA sredstava, te da će završetkom dogradnje Općinskog suda u Zenici sve pravosudne institucije u ovoj županiji imati suvremene i europske uvjete za rad.