Home » Svi direktori krivi, jedan osuđen?

Svi direktori krivi, jedan osuđen?

Senaid Begić, bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, aktuelni federalni zastupnik i bivši član Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a BiH, osuđen je na 2,5 godina zatvora. Radi se o drugostepenoj presudi kojom je Begiću Kantonalni sud umanjio kaznu sa četiri na 2,5 godina zatvora koliko je bilo izrečeno prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici. Begić se tereti da je od 2012. do 2016. godine nezakonito zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza te da nije vratio službeni mobitel.

Iz SDP-a kojeg je u međuvremenu Begić napustio smatraju da se radi o politički montiranom procesu, a na isto upozorava i akademik Slavo Kukić.
– Presuda Senaidu Begiću je politički montiran proces. Dobro iskonstruiran scenarij kako glavnog političkog oponenta, a SDP i Senaid Begić u ZDK-u su glavni politički oponent toj SDA-ovoj političko-kriminogenoj hobotnici. Očito se ide po sistemu – treba mu iskonstruirati gdje je god moguće i temeljem tih konstrukcija izreći presude koje će ga izbaciti iz sedla političke borbe i političku partiju koju on simbolizira prikazati u nečasnom svjetlu, izjavio je Slavo Kukić.
Senaid Begić je kazao kako javnost treba da zna da su iste osobe koje su mu dale nezakonit otkaz i koje su ukupno izgubile pet dosadašnjih sudskih sporova protiv njega Mirzeta Subašić i Dževad Hamzić bili podnosioci krivičnih prijava protiv njega, ali i glavni svjedoci Tužilaštva.

Iz prvobitnog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, Tužilaštvo je, saznaje Oslobođenje, tretiralo 21 osumnjičenu osobu. Na kraju su ostali tek Begić i nekadašnji njegov pomoćnik za finansijske poslove Omer Avdaković koji je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci.

Vozač Zavoda Huso Bektaš, kao svjedok u postupku protiv Begića, izjavio je da su ga direktorica Subašić i federalni inspektor koji je kasnije potpisao zapisnik o počinjenom krivičnom djelu, prisiljavali da daje određene izjave o Begiću kojeg su “htjeli uništiti na političkoj sceni, da se podigne optužnica i onemogući u kandidaturi na izborima”. Bektaš je nakon toga dobio otkaz, Sud ga je vratio na posao, a od tada je izložen torturama na poslu.

  Dvije nove inicijative Rame Isaka koje bi uveliko mogle zaustaviti odlazak mladih ljudi i olakšati život najugroženije skupine penzionera (VIDEO)

Na naš upit o nekoliko krivičnih prijava protiv bivših direktora ZZO ZDK-a Mirzete Subašić i Dževada Hamzića, Tužilaštvo ZDK-a nam je odgovorilo da su obustavljene istrage u tri slučaja, jer nema dovoljno dokaza o počinjenim krivičnim djelima (jedna je zloupotreba troškova prevoza iz Doboj-Juga do Zenice, nešto slično za šta je Begić osuđen; op. a) a da je u Općinskom sudu u Zenici u toku krivični postupak protiv Hamzića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i Subašić za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Senka Nožica, advokatica koja je zastupala Begića, izjavila je da ne postoji usaglašenost stavova za pojedina krivična djela.

– Smatram da je Zenica najdrastičnija što se tiče kazni i nema nikakvog korektiva, jer ta djela ne dolaze do Vrhovnog suda koji bi to eventualno mogao korigovati. Radi se o nekim malim zatvorenim sredinama. Ne kažem da sam iz velike sredine, ali u Sarajevu je na neki način pravosuđe proventilirano, zato što su ovdje Ustavni sud, Sud BiH i Vrhovni sud. Nerado bih branila bilo koga više pred Općinskim sudom u Zenici, jer tamo očigledno imaju drugačiji stav kad je u pitanju tumačenje krivičnopravne norme i visina izrečene kazne, istakla je Nožica.

OPTUŽNICA NA MAILU

Advokat Bakir Ljubović rekao je da ga je šokirala presuda njegovom klijentu, “jer kazna toliko odstupa u odnosu na kaznenu politiku u svim ostalim sudovima”.

– Indikativno je, a to smo pokušali da kažemo drugostepenom sudu, da Begić nije imao priliku na pravično suđenje. Učestvovao sam u postupcima protiv još dvojice istaknutih članova SDP-a (Jasminko Kapić i Mirsad Mahmutagić iz Maglaja; op. a) koji su u to vrijeme sa Begićem bili među kandidatima za premijera ZDK-a. I baš protiv sve trojice u istom mjesecu su završeni krivični predmeti. Begić je za optužnicu saznao iz medija, gdje je Tužilaštvo dostavilo optužnicu u punom njenom tekstu mailom na više od stotinu adresa medija. Nešto slično se dogodilo i sa drugostepenom presudom za koju je klijent saznao iz medija, naglasio je Ljubović.

OSLOBOĐENJE