Home » Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti BiH uz Hadžihafizbegovića, Huseinbegovića, Ćurića…

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti BiH uz Hadžihafizbegovića, Huseinbegovića, Ćurića…

Dan državnosti BiH obilježen je u subotu, 24. novembra u poznatoj gradskoj dvorani “Stadtahalle” u Dietikonu pored Ciriha. Veličanstvenoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj gostiju, a zahvalnost za realizaciju projekta pripada grupi ljudi okupljenoj u zajednici pet bh. udruženja centralne Švicarske “Moja BiH”.

Bogat i raznovrsan program događaja je bio protkan ljubavlju prema domovini Bosni i Hercegovini. Nakon intoniranja državne himne, svi učesnici na bini su program otvorili numerom “Da te volim duša zna”, a desetine mladića i djevojaka obučenih u narodne nošnje i noseći bh. zastave prošetali su se salom i napravili veličanstven prizor.

Gosti iz BiH, glumac Armin Omerović i briljantna interpretatorka sevdalinke Alma Subašić svojim izvedbama su dočarali domovinu na najljepši način. Za video projekcije bio je zadužen poznati bosansko-švicarski scenograf i reditelj Haris Dubica, u program su se javljale poznate ličnosti iz različitih sfera života – Amel Tuka, Milan Bandić, Amra Džeko, Ismet Kurtović, Haris Seferović, Tarik Filipović, Dženan Musa, Haris Duljević, a u pismenoj formi se obratio i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Da se bh. kultura, tradicija i jezik ne zapostavljaju i u dijaspori, pokazao je nastup KUD-a koja djeluju u Švicarskoj, a na ovoj manifestaciji svoje umijeće su pokazala KUD “Sevdah” Oberenfelden, KUD “Kula” iz Küsnachta (Kisnaht) i KUD “Bosanski ljiljani” iz Luzerna. U muzičkom dijelu programa, Amel Ćurić i Eldin Huseinbegović su se potrudili da atmosfera bude na nivou.

Nastup ženskog hora džemata Luzern “Merdžan” je pokazao da u svom repertoaru imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih numera, koje nose jak nacionalni naboj.

Sa velikim nestrpljenjem se iščekivao i nastup glavnog gosta iz BiH, gospodina Bogića Bogićevića, koji je ispraćen gromoglasnim aplauzom. Emir Hadžihafizbegović svojim emotivnim govorom oduševio je publiku. Prisutni su sa velikom pažnjom propratili kratki dio iz monodrame “Sve je do nas” Emira Hadžihafizbegovića, koja je u nedjelju, zbog velikog interesovanja imala dvije izvedbe u Lucernu. U ovu bosansku noć odlično se uklopila i prezentacije prve monografije “Bosna i Hercegovina očima ljubavi” od Samira Sinanovića.

Na manifestaciji su dodijeljenja priznanja za istaknute Bosance i Hercegovce u Švicarskoj. Nagradu za sportistu godine u 2018. dobio je kick boxser Enver Šljivar, a priznanje iz oblasti umjetnosti zasluženo je otišla u ruke Harisa Dubice. Nagradu za privrednika godine dobio je Samir Vilić, a humanistu godine Anel Hadžić. Nagrada “Bosanac godine” pripala je dugogodišnjem aktivisti Vehbiji Efendiću.