Home » Svjetska banka odobrila zajam od 50 miliona dolara za unapređenje kvaliteta zraka u BiH

Svjetska banka odobrila zajam od 50 miliona dolara za unapređenje kvaliteta zraka u BiH

Svjetska banka odobrila je Bosni i Hercegovini  zajam od 46,10 miliona eura (50 miliona dolara) za Projekt unaprjeđenja zraka, da bi se pomoglo u prevazilaženju izazova zagađenja zraka i ublažavanju posljedica po zdravlje i ekonomiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Kako navode u saopćenju za javnost, negativni utjecaji zagađenja ambijentalnog zraka su značajni i dalekosežni. Izloženost česticama PM2.5 (sitne čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra koje ulaze u disajne puteve) predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik i dovodi do respiratornih infekcija, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i preuranjene smrti.

Glavni izvori zagađenja su grijanje domaćinstava, s udjelom od približno 50 posto u emisiji PM2.5, i sektor transporta, s udjelom od oko 20 posto. Osim toga, institucionalni okvir i politike za upravljanje kvalitetom zraka u FBiH su fragmentirani i decentralizirani.

Stoga je, u svrhu rješavanja tih izazova, cilj projekta pružiti podršku vlastima u FBiH u uspostavljanju sveobuhvatnog i održivog sistema upravljanja kvalitetom zraka te provođenju mjera za smanjenje emisije zagađenja iz grijanja domaćinstava i transportnog sektora.

Kako je kazao šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christopher Sheldon, ulaganjem u mjere za unaprjeđenje kvaliteta zraka i smanjenje emisije zagađenja taj projekt će doprinijeti dobrobiti stanovništva i sveukupnoj okolišnoj održivosti.

– Investicije u čistu energiju i transport će, ne samo smanjiti emisiju zagađenja nego će, donijeti i druge koristi kao što su smanjenje emisije stakleničkih gasova, ušteda energije, poboljšanje životnih uslova i otvaranje radnih mjesta – navodi.

Projekt je usmjeren na jačanje mehanizama i institucija za upravljanje kvalitetom zraka u svim uključenim kantonima u FBiH – Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo.

To uključuje direktne investicije u grijanje domaćinstava i aktivnosti transporta, kao pomoć za ostvarivanje smanjenja lokalne emisije PM2.5 za 19.000 tona tokom vijeka trajanja investicije. To smanjenje će se postići investicijama u održivo grijanje i mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, u širenje biciklističke infrastrukture, u podršku za zone niske emisije kao i nabavku vozila gradskog prijevoza na čišći pogon u Kantonu Sarajevo, navode iz Svjetske banke.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH sastoji se od trinaest projekata ukupne vrijednosti oko 770 miliona dolara. Projekti obuhvataju oblasti kao što su zdravstvo, modernizacija cesta, zapošljavanje i socijalna zaštita, energetska efikasnost, lokalna infrastrukturu, poljoprivreda i okoliš.