Home » Tadić: Aktuelna većina u ZDK je stabilna, ekipa koja pokušava stvoriti novu većinu ima 14 potpisa

Tadić: Aktuelna većina u ZDK je stabilna, ekipa koja pokušava stvoriti novu većinu ima 14 potpisa

Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu postoji. Aktuelna većina koju čine SDA, HDZBiH, NES (A SDA) i samostalni zastupnici nije pretjerano stabilna, ali traje. Većinu čini 18 od 35 zastupnika. Iako se mjesecima govori o mogućem prelasku zastupnika na jednu ili drugu stranu, do sada u ovom kantonu nije bilo prekompozicije vlasti. Kako stvari stoje, i pored najava opozicije, teško da bi i moglo do nje doći do kraja mandata.

STABILNA VLAST

Ivo Tadić, predsjednik ŽO HDZ-a ZDK-a, kaže da ova stranka neće biti dio nikakve nove parlamentarne većine u Kantonu, te da je aktuelna većina stabilna.

– Prema mojim saznanjima, ekipa koja pokušava stvoriti novu parlamentarnu većinu ima 14-15 potpisa. To je ko zna koji pokušaj rušenja vlasti. Ovo je na neki način njihovo zabavljanje javnosti i medija. Mi smo dio vlasti u ZDK-u. Rušenje vlasti, pogotovo u momentu kad je ostala godina do sljedećih općih izbora u BiH, novo preslagivanje, donijelo bi najmanje pet-šest mjeseci vakuuma i veliku štetu i gubitak za građane. To što se dešava je vođeno županijama Sarajevskom, Tuzlanskom ili Unsko-sanskom. Mi se zaista trudimo da Vlada bude stabilna. Nismo politička stranka koja bi iz ne znam kojih razloga pretrčavala s jedne na drugu stranu. Želimo biti ozbiljni u svemu i završiti ovaj mandat. Šta će biti nakon sljedećih izbora, vidjet ćemo, rekao je Tadić.

Kantonalni odbor SDA ZDK-a jučer je poslao saopštenje u kojem navodi da je koordinacija aktuelne skupštinske većine u Kantonu potvrdila na sastanku u Zenici da je većina stabilna i da aktuelna Vlada ima punu podršku.

– Koordinacija daje bezrezervnu podršku Vladi da nastavi sa započetim aktivnostima i projektima važnim za građane, privredu i razvoj ZDK-a. Vlada koja se uspješno bori protiv pandemije virusa Covid realizuje projekte izgradnje puteva i vodosnabdijevanja te radi na općem podizanju standarda i zaslužuje podršku, naveli su iz SDA.

POTPISI

Opozicija je parafirala dokument kojim poziva HDZBiH da im se priključi u novoj vlasti gdje bi dobio iste pozicije. Potpisali su ga predsjednici kantonalnih organizacija SDP-a, DF-a, NS-a, NB-a i SBB-a, Mirsad Mahmutagić, Goran Bulajić, Sanja Renić, Amer Ahmić i Ismet Sarajlić.

Zaista postoji 15 potpisa zastupnika Skupštine za formiranje nove vlasti u ZDK-u. Dokument su potpisali: Amer Ahmić, Amela Granić, Mersija Kasumović (Nezavisni blok), Sanja Renić (Naša stranka), Nusret Imamović (samostalni poslanik), Ismet Sarajlić, Meldina Ugarak (SBB), Mladen Simić, Vedran Kaser, Jasminko Kapić, Maida Tanović, Branka Trogrlić, Enes Piljug (SDP), Vesna Dauldži, Vlasta Kalas (DF). Iz opozicije (još) nisu dokument potpisali Sedmedin Amiđić (DF) i Ermin Čehić (SBB).

OSLOBOĐENJE