Home » Tadić: S obzirom na političke okolnosti iznimno je važan moj izbor u Dom naroda

Tadić: S obzirom na političke okolnosti iznimno je važan moj izbor u Dom naroda

Od ukupno 9 hrvatskih zastupnika dobio sam 5 glasova. Za nas je to bilo zaista prevažno s obzirom na ukupne političke okolnosti. Ovdje je došlo do raskola unutar bošnjačkog bloka, a to se vidjelo i prilikom samoga glasovanja, rekao je Ivo Tadić, izabrani izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Tadić je istaknuo da Hrvati po prvi put imaju 9 izabranih zastupnika u Skupštini ZDŽ. Napomenuo je da je njegov izbor u Dom naroda od iznimnog značaja s obzirom na trenutne političke okolnosti. “Mogu kazati u osobno ime i u ime HDZ-a BiH da smo zadovoljni što sam ja izabrani izaslanik hrvatskog naroda iz Skupštine Ze-do županije u Dom naroda federalnog Parlamenta.

Bilo je ukupno 9 hrvatskih zastupnika, a ja sam dobio 5 glasova. Za nas je to bilo zaista prevažno s obzirom na ukupne političke okolnosti. Ovdje je došlo do raskola unutar bošnjačkog bloka, a to se vidjelo i prilikom samoga glasovanja”, rekao je Tadić. Podsjećamo, u izboru za jednog izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda PFBiH natjecale su se liste HDZ-a BiH i HNS-a, lista SDP-a i Naše stranke te lista DF-a tako da je ovakvim raspletom u Dom naroda otišao izaslanik koji ima legitimitet hrvatskog biračkog tijela za razliku od ostalih predloženih kandidata.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH ZDŽ u izjavi za HMS dotaknuo se i trenutne političke situacije u toj županiji kazavši da je raskol u tzv. Bh. bloku bio očekivan. -Oni su trebali formirati vlast unutar ZDŽ, ali djelovanje 7 političkih stranaka otišlo je krivim smjerom. Mi smo i očekivali da oni taj proces ne mogu dovesti do kraja te smo danas ovaj dio oko izbora izaslanika u Dom naroda PFBiH završili, kazao je Tadić. Komentirajući izborni rezultat HDZ-a BiH i stranaka HNS-a u Ze-do županiji Tadić kaže da su zacrtani cilj ostvarili te da bi bez 3 izabrana zastupnika ovakva parlamentarna većina bila gotovo nemoguća.

“Za nas je bilo zaista prevažno i mi smo doista puno učinili prije samih izbora jer nam je cilj bio da imamo tri zastupnika. Ovo je prvi put da HDZ i HNS imaju tri zastupnika u Skupštini ZDŽ. Pošto parlamentarnu većinu čini 18 zastupnika bez ovakvoga rezultata vrlo bi teško sudjelovali u vlasti i ne bismo imali ovakvu parlamentarnu većinu”, rekao je Tadić za HMS.

Tadić napominje da slijede redovite procedure kako bi se stvorile sve pretpostavke za funkcioniranje nove parlamentarne većine. “U predstojećem razdoblju očekujemo izmjenu rukovodstva unutar same Skupštine. Danas smo podnijeli inicijativu za izmjenu ispred Kluba Hrvata kada je u pitanju predsjednik hrvatskog Kluba te predsjedatelj i zamjenik predsjedatelja Skupštine”, istaknuo je Tadić.

Upitan da komentira koliko će HDZ BiH i HNS dobiti ministarskih pozicija u novoj Vladi ZDŽ Tadić kaže da će najvjerojatnije zadržati dva ministarstva, prenosi Večernji list BiH.  “Do sada smo imali Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija i najvjerojatnije ćemo ih zadržati”, rekao je Tadić za HMS.

Pogled.ba