Home » Tešanjska bolnica iskoristila povoljnu epidemiološku situaciju te organizirala i 11. pulmološke dane

Tešanjska bolnica iskoristila povoljnu epidemiološku situaciju te organizirala i 11. pulmološke dane

Kantonalna bolnica u Zenici trenutno na liječenju ima samo dva pacijenta koji su pozitivni na koronavirus – potvrdio je Feni pomoćnik direktora zeničke bolnice Kasim Spahić.

– Prošle sedmice nismo imali novih prijema, a nije bilo ni pacijenata na respiratoru. Imamo samo dva pozitivna pacijenta – kazao je Spahić.

Zenička bolnica, dodaje, još uvijek nije evidentirala prijem pacijenata zbog sezonske gripe. Opća bolnica Tešanj, kaže direktor Omer Bedak, nema pacijenata koji su inficirani virusom Covid-19.

– Prošle smo sedmice imali dva pozitivna pacijenta, od kojih je jedan, mislim u petak, otišao na kučno liječenje. Osjećao se dobro pa se odlučio ići na kućnu izolaciju i liječenje – napominje Bedak.

Tešanjska bolnica u subotu je održala već tradicionalne, 11. pulmološke dane, a, napominje Bedak, radi se o jednodnevnom simpoziju.

-Ove smo godine bili domaćini stručnjacima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije. Iznijeli smo svoja iskustva, ali se i prvi put družili nakon početka pandemije Covid-19. Naime, prošlogodišnji smo simpozij održali online, a 2020. godine bili smo ga prinuđeni i otkazati. Ove su se godine stekli uslovi da se okupimo i družimo u Tešnju – kaže Bedak.

Opća bolnica Tešanj je, inače, referentni centar za liječenje plućnih bolesti za područje Zeničko-dobojskog kantona.