Home » Tešanjska bolnica nema nijednog Covid-pozitivnog pacijenta, zenička ima četiri

Tešanjska bolnica nema nijednog Covid-pozitivnog pacijenta, zenička ima četiri

Opća bolnica Tešanj ponovo ove sedmice nema na liječenju nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom, dok Kantonalna bolnica Zenica na svom odjelu ima četiri zaražena pacijenta.

Zenička je bolnica u prošli ponedjeljak imala pet hospitaliziranih pacijenata, ali već drugu sedmicu nema preminulih koji su bili inficirani Covidom-19.

– Mi smo tokom prošle sedmice u prosjeku imali pet pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, jedan je bio na Odjelu intenzivne njege za Covid-19, ali nije bio na respiratoru. To znači da je situacija dobra, a pacijenti koji su pozitivni na liječenju su zbog drugih bolesti – kazao je u izjavi za Fenu pomoćnik direktora KBT-a Kasim Spahić.

Direktor OBT Omer Bedak napominje kako očekuju da Svjetska zdravstvena organizacija eventualno proglasi i kraj pandemije.

– Mi smo i prošle jeseni, nakon onog težeg vala, imali pacijente koji su bili inficirani Covidom-19, ali to su bili puno blaži slučajevi. Sada smo ponovo dočekali da nemamo pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, a kojima je potrebno bolničko liječenje, što znači da se situacija po tom pitanju smiruje – ističe Bedak.

Tešanjska bolnica, dodaje, od danas prelazi na novi način rada, odnosno počinje naručivati pacijente za specijalističke preglede na svojim odjelima hirurgije i internog.

– Do sada su naši pacijenti s uputnicama dolazili i čekali na pregled, ali smo sada odlučili da ih počnemo naručivati telefonski. Želimo smanjiti čekanje po hodnicima te poboljšati kvalitet naših usluga te smo im omogućili da se telefonski naručuju i dobiju svoj termin kod ljekara kojeg oni odaberu.

Tek se uhodavamo, kako mi ljekari, tako i pacijenti, ali vjerujemo da će ovakav način rada biti bolji i efikasniji – kaže Bedak.

Napominje kako problem može biti jedino što će pacijenti koji nisu hitni slučajevi, a koji žele pregled kod nekog određenog ljekara, vjerovatno čekati nekoliko dana na pregled, ali, smatra Bedak, ni to čekanje ne bi trebalo biti duže od 20-ak dana ako ne bude zahtjeva za pregledom kod tačno određenog ljekara.

Hitni slučajevi će, najavljuje, biti tretirani kao i do sada, a pacijenti koji se pripremaju za operativne zahvate ili odlazak na banjsko liječenje, tekođer će biti tretirani u najkraćem mogućem roku.