Home » Teška situacija u Parku prirode Blidinje, opožarena velika površina

Teška situacija u Parku prirode Blidinje, opožarena velika površina

Još je aktivan požar u Parku prirode Blidinje. Vatrogascima i volonterima koji gase požar u pomoć su pritekli kanader iz Hrvatske, kao i helikopter iz Helikopterskog servisa Republike Srpske. Kuće i objekti u naselju Masna luka odbranjeni su od vatre, a vatrogasci ostaju na terenu. Opožarena je velika površina i šteta je nemjerljiva.

Požar u Parku prirode Blidinje jučer ujutro je gasio i kanader Republike Hrvatske. Gašenje je kanader nastavio i u popodnevnim satima, a od ranog jutra sa 30 preleta iznad opožarenog područja u gašenju je pomogao i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske.

– Uspjeli smo požar s jedne strane lokalizirati, ali nam ide prema južnijim stranama, prema vikend naselju, koji je izrazito nepristupačan teren. Jedan segment samo radi kanader, nema šanse, trebalo bi stotinu kanadera da ugasi. Dakle, jedan segment će riješiti kanader, a ostalo ćemo mi zemaljskim snagama – kazao je Mario Čutura, komandir vatrogasne jedinice Posušje.

– Zahvaljujući kanaderu i helikopteru na jedno vrijeme sigurno se zaustavilo barem širenje, ali vjetar nam baš ne ide u prilog – kazao je Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite ZHK.

U gašenju požara učestvuju vatrogasci, dobrovoljna vatrogasna društva, Crveni križ, volonteri, planinari i članovi GSS-a. Dobrovoljci se stalno javljaju da pomognu, međutim potreba za ljudstvom i dalje je velika.

  Zvizdić uputio inicijativu da Vijeće ministara izdvoji 300.000 KM za finansiranje nastupa košarkaških selekcija BiH

– Imamo oko stotinu ljudi na terenu, još nam se javlja, treba nam masa ljudi. Kamiona, cisterni, svega ima, ali zbog guste borove šume vodimo tešku borbu – dodao je Mario Čutura, komandir vatrogasne jedinice Posušje.

– Ne gasimo mi požar, mi smo tu samo njima pomoć da se to lokalizira, da se spasi koliko se može, čuvamo linije i to je naš posao. Velike su uzbrdice, imamo od ceste 300 metara, zavisi od terena, kamenito je, krš je veliki, velika je opasnost jer se odranjaju stijene koje pucaju zbog velike temperature i same vatre – rekao je Milan Jukić, GSS Posušje.

Borba sa vatrenom stihijom se nastavlja, a zbog teške situacije u planu je da i narednih dana budu odaslani pozivi Hrvatskoj za kanader i za helikoptere Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Helikopterskog servisa Republike Srpske. Zbog teškog stanja na požarištu, ali i ogromnih šteta po biljni i životinjski svijet Općina Posušje proglasila je juče stanje prirodne nesreće.