Home » Tim zeničkog Pravnog fakulteta apsolutni pobjednik regionalnog “Futura Moot Court” takmičenja iz ljudskih prava

Tim zeničkog Pravnog fakulteta apsolutni pobjednik regionalnog “Futura Moot Court” takmičenja iz ljudskih prava

Kako saznaje Zenicablog, izuzetan uspjeh predstavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici zabilježen je proteklog vikenda u Nišu (Srbija). Članovi tima PF UNZE su dr.sc. Enis Omerović (predsjednik Kluba i akademski trener), ass. Amra Avdić (akademska trenerica), studenti treće goidine Lejla Ridžalović, Lejla Bošnjak i Haris Hamzić, te studenti druge godine Ajna Mahmić, Amina Hasanović i Semir Mujezinović, sa dva istraživača Arminom Čunjalo i Ajšom Luković.

Na šestoj Futuri, regionalnom takmičenju studenata prava u simulaciji suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, tim Pravnog fakulteta UNZE osvojio je zasluženo prvo mjesto. Takmičenje je održano od 30. juna do 2. jula na Višem sudu u Nišu u organizaciji nevladine organizacije Civil Rights Defenders.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo pet pravnih fakulteta iz regije, Bitole i Štipa (Makedonija), Kragujevca (Srbija), te Mostara i Zenice (BiH). Pravni fakultet u Zenici jedina je ekipa koja je pobijedila u sva četiri suđenja i u konačnici osvojila 98 od 100 maksimalnih bodova.

  Kantonalni ministar iz ZDK-a Arnel Isak preuzeo mandat u Predstavničkom domu PFBiH

– Naravno, bila je velika čast učestvovati na ovom takmičenju, te izlagati pred regionalno priznatim autoritetima iz oblasti ljudskih prava. Ovo će nam iskustvo zasigurno pomoći u daljnjem profiliranju kao mladih pravnika. Pohvale koje smo dobili od njih, govore nam da smo na dobrom putu, a ujedno su i podsticaj za nas daljnji napredak, rekla je studentica treće godine PF UNZE Lejla Ridžalović.

– Prije svega, treba istaći da nam je bila čast učestvovati na ovom eminentnom takmičenju. Naravno, jako smo ponosni na naš uspjeh i što nosimo pobjedu u naš grad. Stekli smo značajno iskustvo koje će nam zasigurno pomoći u budućnosti i našem daljnjem razvoju, dodala je Ajna Mahmić.

 

Zenicablog.com