Home » Top 10 grandioznih zeničkih projekata na kojima još ni lopata nije zabijena

Top 10 grandioznih zeničkih projekata na kojima još ni lopata nije zabijena

Fuad Kasumović, kandidat za gradonačelnika Zenice, u Arnautima je u sklopu svoje izborne kampanje obećao da će završiti drugi dio Glavne gradske magistrale. Međutim, projekat koji je započeo rahmetli Husejin Smajlović nakon 6 godina ostao je mrtvo slovo na papiru, a od projekta Zeničani su dobili tek postavljenu tablu sa informacijom o početku i završetku radova a da izvođači radova nisu još ni lopatu zabili. Kao razlog neizvršavanja datog obećanja navode se neriješeni imovinsko pravni odnosi.

Osim toga obećanja i ludih radovanja nije falilo.

Idejni projekat izgradnje regionalnog vodovoda kojim bi se pitkom vodom iz Travnika trebale opskbriti općine Travnik, Busovača i Novi Travnik u Srednjobosanskom, te Grad Zenica u Zeničko-dobojskom kantonu star je više od 30 godina. Uprkos tome što su obezbijeđeni kreditori kojima se već otplaćuju rate zaduženja, još uvijek niko sa sigurnošću ne može potvrditi da će, kao i to kad će projekar Regionalni vodovod „Plava voda“ biti okončan.

Riječni kvart, „spektakularno“ rješenje koje prema riječima Asocijacije arhitekata obećava glamour i hiljade eventualnih radnih mjesta u izbornoj godini je kič koji nema uporište u realnosti ni potrebama građana. Livada, gomile zemlje i zaraslo rastinje još su uvijek na mjestu na kojem je prema obećanju Fuada Kasumovića trebalo biti otvoreno na hiljade radnih mjesta.

Gradska vijećnica, podzemna garaža i Trg BiH trebali su se graditi na prostoru između sadašnje zgrade Gradske uprave, Bosanskog narodnog pozorišta, zgrade Suda, ASA banke i Školske ulice. Od projekta za sad nema ništa. Građani Boga mole da im riješi makar Bosansko narodno pozorište koje prokišnjava.

Gradsko vijeće Zenice prihvatilo je inicijativu za gradnju specijalističke zdravstvene ustanove za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Koliko će Zeničana podleći na putu za Centar za srce Tuzla niko ne može predvidjeti. Ni u ovom projektu još uvijek nije zabijena lopata.

Od otvorenog vodenog parka koji je trebao sadržavati olimpijski 50-metarski bazen za isplivavanje sa pripadajućim tribinama sa 200 mjesta za sjedenje, bazenom sa skakaonicom od 3m, 5m i 10m, bazenom za rekreaciju u slobodnoj formi površine cca 2500 m2, dubine 1,4 m, sa planiranim vodenim atrakcijama (brza rijeka, whirlpooli, masažne mlaznice – labudovi i gejziri, tobogani anakonda i ostrvo sa cafeom, ostrva i mostovi, pristupne stepenice), dječiji bazeni površine 325 m2, sa slapom, pečurkom i ostrvom, Zeničani su dobili tek ofarbane postojeće bazene.

Zeničani su vidjeli i prezentaciju Projekta žičare Zenica – Smetovi, kapaciteta 800 osoba, ukupne vrijednosti 35 miliona KM. Ni u ovom slučaju još uvijek nije ni lopata zabijena. Poslije izvjesnog vremena gradonačelnik je nerado priznao da za ovaj projekat nema zainteresirani investitora a samim tim niti ekonomske opravdanosti.

Gradsko vijeće Zenice donijelo je odluku o pretvaranju Trga rudara u građevinsko zemljište radi gradnje poslovno – stambenog kompleksa. Zeničani ne znaju ni kako se završio Javni konkurs o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem licitacije na lokalitetu Trg rudara, u Zenici, radi izgradnje stambeno- poslovnih objekata. Pretpostavka je da ga neće niko, izuzev ako se ne čeka “slobodna pogodba” i obaranje cijene.

Od ostalih obećanja izdvojit ćemo autobuse na plin i rješenje javnog prevoza od kojih su Zeničani dobili tek cirkus u Gradskom vijeću, pritisak na tužilaštvo i javno suđenje za zloupotrebu položaja na Kantonalnom sudu Zenica.

Izbori su prošli, vlast se promijenila čak i u kantonu, a u Zenici ostalo je sve isto. I dalje se prezentuju projekti od kojih korist imaju jedino pobjednici natječaja za idejno rješenje.

Izvor: Muhamed Pivić, 32. vijećnik