Home » Trakić: Penzioneri u FBiH će dobiti uvećane januarske penzije za 11,1 posto

Trakić: Penzioneri u FBiH će dobiti uvećane januarske penzije za 11,1 posto

Usvajanjem Budžeta FBiH za ovu godinu stekli su se uvjeti za povećanje penzija od 11,1 posto u Federaciji BiH.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, januarske penzije će biti uvećane, a čija isplata počinje 6. februara.

– Mi smo dobili informaciju kako će Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje sve pripremiti za povećanje januarskih penzija, a preduvjet je bio usvajanje Budžeta FBiH za 2023. godinu. Penzioneri će dobiti ček za penziju i poseban ček na kojem će biti povećanje od 11,1 posto. Isplata počinje svakog petog u mjesecu, ali s obzirom na to da je 5. februar nedjelja, isplata počinje prvog radnog dana, a to je ponedjeljak, 6. februar. Svako sebi može izračunati za koliki iznos novca mu je povećana penzija – kazao je Trakić za Faktor.

Primjera radi, 11,1 posto povećanja na najnižu penziju koja iznosi 445 KM je 49,3 KM.

– Nakon ovog povećanja ostaje nam redovno usklađivanje penzija koje je 15. aprila. S obzirom na to da je sadašnje povećanje penzija akontativno, preostaje nam redovno usklađivanje penzija od nekih 3,9 posto i tu će ići retroaktvno razlika od januara. Pojašnjenja radi, u ovoj godini je planirano povećanje od 15 posto, i ovih 11,1 posto je uzeto od tih 15 posto, tako da nam ostaje usklađivanje 15. aprila ove godine za 3,9 posto – govori Trakić.

Ranije je u Zavodu PIO rečeno kako će moći sve pripremiti za januarsko povećanje penzija ukoliko se usvoji Budžet FBiH za ovu godinu.

U Federaciji je više od 430.000 penzionera. Najniža penzija je 445 KM, zagarantovana je 531,86 dok je najviša 2.174,48 KM.

Izvor: faktor.ba