Home » Trakić: U ZDK imamo 2.500 korisnika čija maksimalna penzija iznosi 295 KM i one se neće povećati

Trakić: U ZDK imamo 2.500 korisnika čija maksimalna penzija iznosi 295 KM i one se neće povećati

U Zeničko-dobojskom kantonu, prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza penzionera ZDK, živi 2.500 penzionera koji su staž zaradili u prijeratnoj srbijanskoj firmi Minel, koja je bila u krugu Željezare Zenica i čija maksimalna penzija ne prelazi 295 KM.

Dodaje kako je riječ o korisnicima koji imaju i više od 40 godina radnog staža, a koji neće biti obuhvaćeni najavljenim povećanjem najnižih penzija u Federaciji BiH.

– Kompletnu penziju su zaradili u ovoj beogradskoj firmi u bivšoj Jugoslaviji, dobro zarađivali, a sada im maksimalna penzija iznosi 295 KM. I oni ne podliježu povećanju najnižih penzija. Ne prepoznaju se kao takve, navodno nisu to penzije zarađene u Federaciji, a mi ogromne probleme imamo zbog toga. Ljudi nama dolaze, žale se, plaču. Žalosno je gledati čovjeka bijesnog ili uplakanog od 73 godine, a ne možete mu pomoći – govori nam Trakić.

Kaže kako su njihove penzije rezultat dogovora dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

– Ta njihova teška situacija se jedino može promijeniti u Parlamentu Federacije BiH, kao što su riješene srazmjerne penzije, gdje je dio penzije zarađen u Republici Srpskoj – rekao nam je Trakić.

Osvrnuvši se na povećanje najniže penzije, Trakić kaže kako se penzioneri bune što se povećavaju samo najniže, koje iznose 424 KM.

– Nisu svi penzioneri za to da se povećaju samo najniže penzije u Federaciji BiH. Penzioneri traže da se povećaju sve penzije. U najnižim penzijama je gro nezarađenih i oni ovim povećanjem stižu zagarantovane koje su zarađene sa punih 40 godina radnog staža, a koje su 495 KM – govori nam Trakić.

Izvor: Zenicablog