Home » Travnik bio domaćin konferencije “Cyber kriminal i forenzika”

Travnik bio domaćin konferencije “Cyber kriminal i forenzika”

Travnik je danas bio domaćin naučno-stručne konferencije “Cyber kriminal i forenzika”, u organizaciji Univerziteta “Vitez” i Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), koja je okupila stručnjake iz BiH i zemalja regije.

Učesnici su u svojim radovima obradili teme o nasilju na društvenim mrežama, terorističkim aktivnostima putem računarskih mreža te softverskim rješenjima za brže rješavanje slučajeva cyber kriminala.

-Cilj konferencije je da javnost upoznamo sa cyber kriminalom te sa digitalnom foreznikom. S obzirom da se radi o jednoj novoj oblasti, cilj nam je da se potaknu i istraživanja i dalja edukacija u ovoj oblasti–kazao je doc.dr. Hadžib Salkić, jedan od organizatora ove konferencije.

Prema riječima Rusmira Prohana, glasnogovornika MUP SBK, građani sve više prijavljuju slučajeve cyber kriminala. Najčešće su to prevare kod internet kupovine, kao što su dostava predmeta koji ne odgovaraju naručenoj i plaćenoj robi, zatim objava neprimjerenih sadržaja na internetu te hakiranja fejsbuk profila.
Kako je kazao Zoran Živković, iz Društva za informacioni sigurnost Srbije, slična situacija je i u cijeloj regiji.

-Srbija i cijeli region kaskaju za ostatkom svijeta i u normativnom i u pravnom, primjenjivom smislu za ostatkom razvijenih zemalja. Prosto, na internetu smo svi ugroženi- ističe Živković.

Postoje dva problema, a to su napadi na građane, njihove lične podatke, kartice i novac, dok je drugi aspekt ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Redakcija