Home » Travnik: Moore i Dunović o problemu “dvije škole pod jednim krovom”

Travnik: Moore i Dunović o problemu “dvije škole pod jednim krovom”

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović boravili su danas u zajedničkoj posjeti Srednjobosanskom kantonu (SBK).

Oni su posjetili dvije škole identičnog naziva u Vitezu, O.Š. “Vitez”, koja radi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku te po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, koje su samo jedan od primjera fenomena poznatog kao „dvije škole pod jednim krovom“, koji je prisutan u Srednjobosanskom kantonu.

Nakon toga su i u sjedištu Vlade SBK u Travniku razgovarali su sa kantonalnim premijerom Tahirom Lendom te ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katicom Čerkez. Teme razgovora bile su upravo rješavanje fenomena „dvije škole pod jednim krovom“, te rješenje problema povrata zgrade travničke Gimnazije njenom vlasniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji i izgradnja srednje škole u Travniku, koja je započeta, ali još nije i završena.

Ambasador Moore i podpredsjednik Dunović posjetili su i KŠC „Petar Barbarić“ te MSŠ „Travnik“, koje zajednički koriste zgradu travničke gimnazije, koja se prema ranijim presudama mora vratiti njenom vlasniku, Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Boravak u Travniku završili su u kasnim poslijepodnevnim satima susretom i razgovorima sa uspješnim travničkim privrednicima i osnivačima firmi „Poljorad“ i „Pharmamed“, Vahidom Skrobom i mr. Seadom Medanhodžićem, te sa načelnikom Općine Travnik Admirom Hadžiemrićem.

Redakcija