Home » TREĆI PUT ZAREDOM: “Dan djeteta” – Çoçuk Bayram realizovan u prepunoj zeničkoj Areni

TREĆI PUT ZAREDOM: “Dan djeteta” – Çoçuk Bayram realizovan u prepunoj zeničkoj Areni

U Gradskoj areni u Zenici danas je u organizaciji Republike Turske, Instituta Yunus Emre, Udruženja Mostovi prijateljstva i drugih, realizovana velika manifestacija “Dan djeteta” – Çoçuk Bayram.

Ovogodišnji program Dječijeg festivala, koji se tradicionalno proslavlja s učenicima koji uče turski jezik u državnim školama Bosne i Hercegovine, ispratio je veliki broj medija, posjetitelja učenika i roditelja.

Na početku su izvučeni dobitnici nagrada, tablet, a nakon toga uslijedio je kratki muzički program uz navijačke himne Bosne i Hercegovine.

Ono što je najviše privluklo pažnju svih prisutnih u zeničkoj Areni jeste dolazak osmogodišnje glumice İ. Damle Güvenilir iz Turske koja igra ulogu “Elif”, nakon kojeg je Arena, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, skandirala ime “Elif”, a simpatična djevojčica kojoj je najdraža boja roza, prisutne je pozdravljala sa osmijehom mašući.

IMG_1700

Himnom zemalja Bosne i Hercegovine i Turske započeo je oficijelni dio programa, nakon kojeg su se obratili predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates: “BiH je dala puno šehida na putu suvereniteta svoje zemlje i ovim putem odajem počast svima njima. Ovaj praznik nije samo praznik suvereniteta, ovo je praznik djece. Imamo razne praznike, dan očeva, dan majki i dan žena, ali nigdje ne možete naći dan djece. Ovaj praznik nije samo praznik djece u Turskoj ovo je praznik i vas djece u BiH i nadam se da ćemo ovaj praznik podijeliti i sa svom djecom svijeta. Ovaj praznik namjerno slavimo 26. aprila jer se u Turskoj proslavlja 23. aprila, te tako nismo željeli da se podudaraju slavlja u isti dan”, rekao je Seref Ates.

Svoj doprinos ovom danu, ali i samoj organizaciji dao je i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je istakao veliko zadovoljstvo prisustvom u Zenici: “BiH je jako važna za nas i vi to jako dobro znate. Vi ste došli iz svih krajeva BiH i obogatili ste ovaj naš dan i hvala vam mnogo na dolasku. Učenjem turskog jezika vi ste osigurali svoju budućnost i ja vam čestitam na tome. Ovo je vaš dan i vi ste ovdje najvažniji”, dodao je Koc.

Na današnjoj manifestaciji tri porodična putovanja u Tursku, kao veliko iznenađenje poklonio je turski ministar kulture i turizma Nabi Avci, koji je poručio djeci da su oni najveće blago ovog svijeta: “Sve vas sa puno ljubavi grlim. Sretan vam vaš praznik. Da vam se vaše lijepo i nasmijano lice nikada ne ugasi. Da uvijek budete ovako sretni, puni nade i nasmijani. Prije svega se zahvaljujem vašim očevima i majkama koji su vas podstakli da učite turski jezik. Kao što znate vaša braća u Turskoj imaju priliku da uče bosanski jezik kao drugi strani jezik”, istakao je Avci.

Pred sami kraj oficijelnog dijela programa, prisutnima se obratio i Adil Osmanović, državni ministar civilnih poslova, koji je istakao: “Drago mi je da je ovoliko učenika izabralo da uče turski jezik. Sigurno da pored bosanskog jezika, turski jezik je jedan od najljepših svjetskih jezika. Posebno nam je drago to da je Vlada Republike Turske uveliko dala mogućnost izučavanju bosanskog jezika tako da će naši učenici i učenici u Republici Turskoj moći izučavati bosanski jezik što će zajedno sa vama izgraditi bolje prijateljske odnose naše dvije države”, dodao je Osmanović.

U zabavnom dijelu programa prisutne mališane zabavljao je Hari Mata Hari i Džejlana Herenda, a izvedene su i turske narodne igre dječije grupe iz općine Selcuklu. Bosanske narodne igre predstavila su i djeca iz škole za djecu sa posebnim potrebama Zenica.

Tntportal.ba