Home » Tuča zatvorenika u Zenici

Tuča zatvorenika u Zenici

Tri osobe su pretučene u sukobu osuđenika u Kazneno popravnom zavodu Zenica. Prema informacijama koje smo dobili u Kantonalnoj bolnici radi se o tjelesnim povredama koje nisu bile životno ugrožavajuće.

kantonalna-bolnica-bolnica1-– Svi pacijenti su nakon dijagnostičke obrade i ukazane im pomoći vraćeni na daljnju opservaciju u stacionar KPD Zenica. Dva pacijenta su imali lakše tjelesne povrede, a jedan pacijent je imao teške tjelesne povrede, kazao je dr.Bakir Ismaili  dežurni ljekar Služba urgentne medicine.

U Upravi KPZ Zenica nam je potvrđeno da su dvije povrijeđene osobe trenutno smještene u zatvorskoj ambulanti, dok je treća zbog vlastite sigurnosti u samici. Kako smo nezvanično doznali ovdje se radilo o sukobu na nacionalnoj osnovi, a isto tako nezvanično smo doznali da su osobe koje su pretučene u ovom sukobu osuđene za ratne zločine. Radi se o braći Nenadu i Predragu Bajiću, te o Siniši Babiću. Istragom koja je pokrenuta u ovom slučaju rukovodi Kantonalno tužilaštvo u Zenici.

tuzilastvo zdk

– Dežurni kantonalni tužitelj je izašao na lice mjesta i obavio uviđaj, te se trenutno utvrđuju sve činjenice i okolnosti koje su dovele do ovog slučaja, izjavila je Mirna Poljac,portparol Tužilaštva ZDK.

 

 

mato jozicU telefonskom razgovoru federalni ministar pravde Mato Jozić nam je rekao da je zatražio da se u ovom slučaju provede opsežna istraga, koja mora biti okončana što prije i sa konkretnim rezultatima. U ministarstvu pravde Republike Srpske najavljuju da će instistirati da se što prije usvoji memorandum prema kojem će osuđeni kazne zatvora služiti u entitetima u kojima žive.

 

anton-kasipovic2– Niko nikog ne brani, niko nikog ne amnestira, niko ne tumači dužinu, visinu kazne, ali ljudi koji izdržavaju kaznu moraju imati ličlne mjere bezbjednosti. Po informacijama koje imam i koje imaju moji saradnici u ministarstvu pravde sve mjere su preduzete i nikom dalje ne prijeti bilo kakva opasnost, kazao je Anton Kasipović, ministar Pravde Republike Srpske.

Ono što je sasvim sigurno, ovaj slučaj ponovno je otvorio pitanje bezbjednosti u našim zatvorima. U KPZ Zenica ovaj problem je itekako prisutan, a javna je tajna da je u ovom trenutku zatvorska policija desetkovana, odnosno da joj  nedostaje najmanje 40 stručnih lica za obavljanje tih poslova.

BHRT