Home » Tuga i bol u Potočarima: Klanjana dženaza za 127 žrtava genocida

Tuga i bol u Potočarima: Klanjana dženaza za 127 žrtava genocida

U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je kolektivna dženaza, nakon čega se pristupilo ukopu posmrtnih ostataka još 127 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine, piše Patria.

Dženazu je predvodio i klanjao reisu-l-ulema Islamske zajednice  Husein ef. Kavazović, a više od 10.000 ljudi na posljedni ispraćaj žrtava stiglo je iz svih krajeva svijeta. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Tuga, bol i jecaji odzvanjali su zelenom dolinom, mjestu koje svjedoči monstruoznim djelima Vojske RS-a koja je potpomognuta vojnim i paravojnim jedinicama iz Srbije počinila genocid, koji je presuđen, iako ga i danas Srbija negira.

Brojne zvanice u Srebrenici su danas odali počast ubijenim Srebreničanima koji su danas pronašli svoj posljednji smiraj u Memorijalnom centru Potočari.

Za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine osuđeno je u Haškom tribunalu i Sudu BiH ukupno 38 osoba na 638 godina zatvora, te tri doživotne robije.

U 11 godina rada, Sud BiH je za najveći zločin u Evropi počinjen nakon Drugog svjetskog rata osudio 24 osobe, na ukupno 448 godina zatvora.

Redakcija/NAP