Home » Tuka i Boban uoči premijere predstave “Prah”: Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog?

Tuka i Boban uoči premijere predstave “Prah”: Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog?

“Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog?” pitanje je s kojom publiku suočava novi teatarski komad, predstava “Prah”, koja će premijerno biti izvedena danas na Teatarskoj sceni Jelićeva Centra za kulturu mladih (CKM) u Sarajevu. U duodrami mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, uloge ostvaruju Gordana Boban i Mirsad Tuka. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik.

Novi projekat Altteatra nastao u koprodukciji sa CKM-om, donosi priču o bračnom paru, roditeljima dvoje djece, koji žive na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji. Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz različita stanja i emocije, od straha, sumnje i paranoje do sreće i euforije, što će publiku, do posljednjeg trenutka, držati u neizvjesnosti.

Mirsad Tuka, glumac kojeg smo imali priliku gledati u različitim filmskim, televizijskim i pozorišnim ostvarenjima (serija Lud, zbunjen, normalan, serija Besa, predstave Žaba, Sjećaš li se Dolly Bell, film Praznik u Sarajevu…) ulogu u ovom komadu prihvatio je nakon prvog čitanja.

– Ja još uvijek vjerujem svom prvom čitanju i susretu sa dramskim tekstom, a ovaj tekst sam pročitao u dahu. Živimo u vremenu kada smo postali nesvjesno gladni materijalnog, potpuno zaboravljajući suštinske stvari, porodicu, ljubav, toplinu doma. Priča koju donosimo – šta sve čovjeku pada na pamet kada u dom uđe materijalni dobitak, koliko mašte i snova s jedne, a strahova i paranoje sa druge strane se javi, je situacija u kojoj će se moći prepoznati dosta ljudi- izjavio je Tuka.

U predstavi “Prah” likovi nemaju imena, već su prikazani kao “tipski muškarac i žena”. U njoj će Tuka scenu dijeliti sa glumicom Gordanom Boban, koja iza sebe ima više od četrdeset teatarskih uloga i 16 osvojenih nagrada. Uloge je ostvarila i u nekoliko filmova i dvije serije, a sa predstavama Otvorene scene Obala, krajem osamdesetih godina, igrala je na velikim festivalima u Edinburgu, Londonu, Parizu, Lisabonu, New Yorku.

  Vlada ZDK odobrila sredstva za povećanje plaće zaposlenima u 16 institucija kulture

– Proces rada na ulozi, put kreiranja svakog novog lika nikad nije jednostavan ni lagan. Tokom rada na ovoj predstavi, veliku pomoć kolega Mirsad Tuka i ja imali smo od profesora Miralema Zupčevića, sjajnog glumca i izvrsnog profesora glume, koji nas je kroz ovaj proces vodio sa strašću i velikim strpljenjem i hvala mu na tome. Sve ono kroz šta prolazi bračni par nakon velikog dobitka, šta sve žele uraditi sa dobijenim novcem, o čemu maštaju, šta bi sve htjeli kupiti, šta promijeniti u životu, kakve sve radosti i strahove dožive i šta na kraju odluče uraditi, saznat će oni koji dođu pogledati predstavu- kazala je Boban o iskustvima u pripremi predstave “Prah”.

Ono što je važno u radu na ovoj prestavi, ističe Tuka, jeste da je kao dugogodišnji partner na sceni Kamernog teatra 55, sa Gordanom imao iskren i kritičan odnos te sjajno iskustvo sa rediteljem.

– Ovo je bilo posebno iskustvo zato što nemamo priliku često raditi duodramu, gdje igraju samo dva glumca na sceni i gdje nemate vremena da se odmorite. U ovom komadu Gordana i ja smo non stop upućeni jedno na drugo, a u tome nam je Miralem Zupčević, koji je dosta zahtjevan i prema sebi i prema nama, mnogo pomogao. Drago mi je da sam sarađivao sa ovim ljudima i nadam se da ćemo predstavu igrati dugo- konstatuje glumac.

Nakon premijere, na sceni CKM-a “Prah” će imati više izvođenja, a prve reprize su 2. i 3. novembra. Planirana su i gostovanja širom BiH i to 13.11. u Narodnom pozorištu Mostar, 21.11. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica te 22.11. u Narodnom pozorištu Tuzla. Nakon turneje po BiH slijede gostovanja u regionu.