Home » Turković u Briselu upozorila na politike koje blokiraju reformske procese u BiH

Turković u Briselu upozorila na politike koje blokiraju reformske procese u BiH

Napredak u Bosni i Hercegovini je, u ovom trenutku, ozbiljno ugrožen i prijeti mu potpuno poništavanje, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković tokom neformalnog sastanka ministara država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava u Briselu.

– U najmanju ruku, očekujemo čvrst stav i snažni angažman na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i njenoj evropskoj perspektivi – naglasila je Turković.

Ministrica Turković se založila za jačanje regionalne saradnje, ističući da BiH podržava inicijative koje donose boljitak i brži put ka Evropskoj uniji, ali je upozorila na politike koje usporavaju i blokiraju reformske procese.

Sastanku ministara vanjskih poslova SEECP prisustvovali su najviši zvaničnici Evropske unije među kojima i specijalni predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borell te evropski komesar za proširenje Oliver Várhelyi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.