Home » Turković upozorila prvog čovjeka NATO-a da politička kriza u BiH prelazi u sigurnosnu

Turković upozorila prvog čovjeka NATO-a da politička kriza u BiH prelazi u sigurnosnu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Sagovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO te aktuelna politička pitanja. Izražena je snažna podrška teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH te zabrinutost zbog retorike i aktivnosti koje podrivaju državne institucije. Poručeno je kako su BiH i Zapadni Balkan ključni i za stabilnost Evrope te da je NATO prisustvo kontinuirano.

Ministrica Turković je generalnom sekretaru Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u drugim dijelovima BiH.

Naglasila je da BiH podržava NATO politiku otvorenih vrata smatrajući je historijskim uspjehom koji je donio i sačuvao mir.

“BiH je prije 15 godina, potpisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ušla u Partnerstvo za mir sa NATO što je bio ključni doprinos napretku. Svaki korak dalje će značiti više mira i sigurnosti u BiH i regiji”, rekla je.

Ministrica Turković je čestitala generalnom sekretaru Stoltenbergu na uspješnom mandatu. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić.

Izvor: Klix