Home » Tužilaštvo BiH: Neprimjereni medijski napadi zbog slučaja Radončić

Tužilaštvo BiH: Neprimjereni medijski napadi zbog slučaja Radončić

Povodom medijske kampanje lista „Dnevni avaz“ i kontinuiranih napada na pravosuđe BiH, Tužilaštvo BiH i pojedine tužioce, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, izdalo je saopćenje za javnost, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Određivanje pritvora u predmetu protiv Radončić Fahrudina, dokaz je postojanja pravne države i poruka da niko nije iznad zakona. Tužilaštvo BiH postupa po najvišim pravnim standardima i u skladu sa zakonom.

– Očekujemo da suđenje u ovom predmetu počne, kako bi i građani  i javnost tokom postupka mogli vidjeti kvalitet i količinu dokaza kojima tužilaštvo dokazuje krivnju optuženih u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH smatra apsolutno neprimjerenim medijske napade i konstrukcije, koji dolaze iz lista Dnevni avaz, koji je pod izravnim utjecajem optuženog u ovom predmetu.

Činjenica da će tužilaštvo u ovom predmetu pozvati 27 svjedoka, 4 vještaka i priložiti više od 160 materijalnih dokaza, jasno govori da su potpuno neutmeljene medijske konstrukcije  navedenog lista o nekom „montiranom“ ili „političkom“ procesu.

Smatramo da su ovakvi medijski pritisci i napadi na pravosuđe neprimjereni i nedopustivi, te građanima naše zemlje, poručujemo da tužilaštvo neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima.

Iskreno nas raduje što su građani i javnost naše zemlje, prepoznali napore Tužilaštva BiH u borbi protiv korupcije i nezakonitosti, u kojoj nema niti će biti nedodirljivih i političkih zaštićenih osoba.

Optuženi u ovom predmetu će biti procesuirani kao i svi drugi optuženi, bez obzira na politički položaj, materijalno stanje ili bilo koje druge okolnosti, jer su svi građani pred zakonom jednaki.

Tužilaštvo BiH