Home » Tužilaštvo BiH: Tražimo veću kaznu za Hamidičevića

Tužilaštvo BiH: Tražimo veću kaznu za Hamidičevića

Prema nepotvrđenim informacijama, sporazum je predviđao da Hamidičević bude osuđen samo na godinu zatvora

Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, nije dao suglasnost na sporazum o priznanju krivice za Velida Hamidičevića, bivšeg savjetnika za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, jer je predložena kazna premala.

Ovo je juče za “Nezavisne” potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, na pitanje da odgovori na tvrdnje pojedinih medija o tome kako je sporazom Tužilaštva i odbrane, a u vezi s kaznom za Hamidičevića, odbijen.

“Predložena kazna treba da bude strožija”, poručio je Grubešić.

Prema nepotvrđenim informacijama, sporazum je predviđao da Hamidičević, kojeg terete da je u zamjenu za novac pomagao organiziranoj kriminalnoj grupi koja je trgovala ljudima, bude osuđen samo na godinu zatvora (!), ali i da optuženi svjedoči u drugom predmetu. Međutim, sve je stopirao glavni šef Tužilaštva BiH.

Pristao na kaznu
Pristao na kaznu

Ranije su Senka Nožica, advokat odbrane, i Diana Kajmaković, državni tužilac, potvrdile da su postigle sporazum, navodeći kako on nije prihvaćen te kako se nadaju da će u narednom periodu postići novi dogovor.

“I dalje smo otvoreni za pregovore, a ovo su za nas neočekivane stvari. Preduzećemo neke korake i želimo da se naredno ročište odgodi kako bismo imali vremena da pokušamo riješiti ovu situaciju”, kazala je Nožica.

Velid Hamidičević je optužen da je od decembra 2014. do juna 2015. godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi naše zemlje u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio izdavanje dokumenata većem broju osoba za putovanje iz Francuske u BiH.

Na taj način, kako je utvrdilo Tužilaštvo BiH, on je nezakonito stekao više od 10.000 KM.

Slobodna Bosna