Home » Tužilaštvo KS: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

Tužilaštvo KS: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

U slučaju samoubistva 14-godišnjeg Mahira Rakovca Tužilaštvo KS nije utvrdilo nijednu činjenicu za postojanje krivičnog djela niti da je išta tokom istrage bilo u uzročno-posljedičnoj vezi sa samoubistvom, kazala je glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić, piše bh. novinska agencija Patria.

Dalida Burzić
Dalida Burzić

– Nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali da je M.R. bio žrtva seksualnog nasilja niti tragovi fizičkog nasilja, osim povreda koje su nastale padom – kazala je Burzić.

Dva mjeseca, tačnije od 6. januara dvije tužiteljice ovog Tužilaštva radile su na istrazi i prikupljanju svih dokaza, iskaza i informacija koje bi pomogle u rasvjetljavanju ovog slučaja.

Kako je kazala tužiteljica Burzić, odgovor o tome zašto se ubio dječak Mahir Rakovac nije mogla dati pravna struka, već bi to trebali reći psiholozi, pedagozi i roditelji djece.

Tužiteljica Burzić kazala je da tokom dva mjeseca ispitano 120 svjedoka, očuh Dubravko Lovrenović u četiri navrata, a majka Alisa Mahmutović tri puta. Saslušani su i nastavnici Internacionalne škole na Ilidži, Osnovne škole “Aleksa Šantić”, stanari i komšije iz ulice Branislava Nušića do broja 166, učenici 7. i 8. razreda Internacionalne škole na Ilidži, svi roditelji djece koja su se dovodila u vezu sa ovim slučajem, novinarke Dnevnog avaza koje su prisustvovale roditeljskom sastanku u školi na Ilidži, rodbina i bliski prijatelji, nastavnici iz škole u Tuzli, otac Mahira Rakovca Muhamed Rakovac.

Ispitani su svi navodi dječaka koji je očuhu Dubravku Lovrenoviću ispričao šta se događalo u školi, i na osnovu čega je Lovrenović se i obratio Tužilaštvu KS. Burzić je kazala i da na drugom dječaku nisu pronađene povrede koje bi ukazivale na seksualno nasilje.

Izvršena su medicinska vještačenja obojice dječaka, psihička vještačenja, obdukcija, izuzeta je fotodokumentacija, listinzi mobitela, snimci videonadzora, Facebook komunikacija…

Tužiteljica Burzić je navela da je utvrđeno da je mobitel Mahira Rakovca korišten posljedni put pet dana prije smrti 9. decembra 2015. godine.

NAP