Home » Tuzla se 15. maja 1992. godine branila na Brčanskoj Malti

Tuzla se 15. maja 1992. godine branila na Brčanskoj Malti

Prošle su 24 godine od tog 15. maja kada su pripadnici MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH na Brčanskoj Malti u Tuzli porazili jedinice bivše JNA i paravojne srpske snage, piše novinska agencija Patria.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pokušali su 15. maja 1992. godine zauzeti Tuzlu.

Ratni načelnik i predsjednik Kriznog štaba Tuzle Selim Bešlagič u jednom od intervjua rekao je da su Tuzlaci na napad jedinica bivše JNA i paravojnih srpskih formacija odgovorili odbranom grada.

Bio je to dan, podsjetio je Bešlagić, kada su Tuzlaci pokazali da su spremni braniti svoju slobodu.

-Tuzla se 15. maja odbranila. Suština je u tome da je tada poginulo 49 vojnika, ali iz RS-a tvrde da ih je poginulo daleko više. Oni cijeli slučaj politiziraju, rekao je između ostalog Bešlagić, pitajući da li to neko Tuzlom prikriva vojnike koje su slali na ratište u Vukovar.

U Beogradu je za napad na kolonu JNA 1992. godine vođen sudski proces u kojem se Ilija Jurišić kao pripadnik MUP-a RBIH teretio da je naredio napad na kolonu.

U martu 2016. godine Jurišić je, nakon višegodišnjeg sudskog procesa te boravka u beogradskom zatvoru, pa puštanju da se brani sa slobode, pravosnažno oslobođen.

Uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. oktobra 2010. prvostepenu presudu kojom je Jurišić osuđen na kaznu od 12 godina zatvora. Nakon toga, Jurišić je 2013. godine ponovo osuđen na 12 godina zatvorske kazne.

U aprilu 2015, Apelacioni sud je uvažavajući žalbe odbrane odlučio da sam otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze na temelju kojih je i donesena oslobađajuća presuda.

Pukovnik Dubajić potvrdio da je samovoljno krenuo sa kolonom iz kasarne 

Na suđenju Iliji Jurišiću svjedočio je i nekadašnji komandant kasarne bivše JNA u Tuzli pukovnik Mile Dubajić. Dubajić je priznao da iseljavanje kasarne 15. maja 1992. godine nije bilo dogovoreno, već da je to bila njegova lična odluka.

Da nije postojao nikakav sporazum između RBiH i bivše JNA o mirnom napuštanju kasarni, potvrđeno je i dokumentom Ministarstva odbrane Srbije.

Cjelodnevna manifestacija obiježavanja 15. maja u Tuzli počinje danas u 12 sati.

Programom je predviđeno:

U 12:00 sati bit će odata počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježju na Brčanskoj Malti te će biti položeno cvijeće u 14:00 sati na spomen obilježjima na Slanoj Banji.

Ceremonijalna povorka bivših pripadnika Armije R BiH, MUP-a i građana Tuzle planirana je od 13:00 do 14:00 sati na lokaciji Brčanska Malta – Slana Banja.

U 15.30 sati u kongresnoj sali hotela ” Mellain” bit će upriličena Svečana sjednica Gradskog vijeća, nakon čega će biti upriličeno druženje pripadnika boračke populacije na Panonici.

Patria.ba