Home » U 45 kontrola zatečen 3.771 neprijavljeni radnik u Federaciji BiH

U 45 kontrola zatečen 3.771 neprijavljeni radnik u Federaciji BiH

Porezna uprava Federacije BiH je 19.oktobra 2017. godine je izvršila ukupno 281 inspekcijski nadzor na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku djelatnost, trgovinsku djelatnost i druge uslužne i proizvodne djelatnosti. U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 78 neprijavljenih radnika, 75 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 31 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 61 objekt, a u 152 slučaja izdati su prekršajni nalozi, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 366.150,00KM.

Inspekcijski nadzor gradilišta u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Zbog sprečavanja inspektora u vršenju službene radnje prilikom zatvaranja ugostiteljskog objekta u Kantonu Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika Policijske uprave Centar.

Također, intervencija pripadnika policije bila je neophodna u jednom slučaju i u Tuzlanskom kantonu. Zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora od strane gosta ugostiteljskog objekta u Sapni u Tuzlanskom kantonu, intrevenirali su pripadnici Policijske stanice Sapna.

Porezna uprava se zahvaljuje pripadnicima Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i pripadnicima policijskih uprava Centar i Sapna na pruženoj pomoći koji su doprinijeli da Porezna uprava izvrši svoje zadatke.

Porezna uprava Federacije BiH u proteklom periodu izvršila je ukupno 45 jednodnevnih, brzih kontrola (akcija) na području svih kantona Federacije Bosne i Hercegovine u kojima je izvršeno 10.794 inspekcijskih nadzora u kojima su inspektori Porezne uprave FBiH otkrili 3.771 neprijavljenog radnika, 3.300 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1497 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 984 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

  Zemlje regije u problemima zbog nedostatka šećera, BiH je trenutno najstabilnije tržište

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je ukupno 2.380 objekata i izdata su 6.532 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 15.756.800 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…. a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava FBIH