Home » U 48 kontrola na području ZDK izrečene kazne u iznosu 78.100 KM

U 48 kontrola na području ZDK izrečene kazne u iznosu 78.100 KM

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) – Kantonalni porezni ured Zenica je 15. i 16. decembra izvršila 48 inspekcijskih kontrola – akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području – Breze, Zenice, Kaknja, Visokog, Žepča, Tešnja, Doboj-Juga, Usore i Maglaja, a cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 20 neprijavljenih radnika, 15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i jedan objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

  Parlament BiH: U izbornoj jedinici “5A” (ZDK i SBK) vode SDA i HDZ, slijede SDP i DF, “prag” prešli i NiP i BHI-KF

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, zapečaćena su četiri objekata i izdato je 45 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 78.100 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.