Home » U Albaniji već ušli na tržište igara na sreću: Austrijski Novomatic preuzima i Lutriju BiH?

U Albaniji već ušli na tržište igara na sreću: Austrijski Novomatic preuzima i Lutriju BiH?

Lutrija BiH uskoro bi mogla postati vlasništvo austrijskog koncerna Novomatic, koji nastavlja osvajati tržište Istočne i Jugoistočne Evrope, piše Patria.

Konačni cilj ovog koncerna je zagospodariti ovim dijelom Evrope i potpuno preuzeti domaća tržišta od državnih i privatnih priređivača igara na sreću. Ove namjere je potvrdio i izvršni direktor Novomatica Harald Neumann, nakon što je Novomatic prije nekoliko dana završio posao potpunog preuzimanja državne Lutrije Albanije.

– Istočna i Jugoistočna Evropa su među najvažnijim tržištima Novomatica, najviše zbog toga što se Novomatic tu davno aktivirao. Nakon što smo postali 100-postotni vlasnik državne lutrije Albanije  namjeravamo dalje primjenjivati ovu strategiju i jačati svoju poziciju u ovom dijelu Evrope – rekao je Neumann.

Preko tendera 2012. godine desetogodišnju licencu za upravljanje državnom lutrijom Albanije dobila je albanska firma “Lotaria Kombëtare”, koja je “firma kćerka” austrijske firme “Österreichischen Lotterien”, u kojoj Novomatic od jula 2015. ima 18 % vlasničkog udjela.

Novomatic je i vlasnik 40% vlasničkog udjela u firmi “Casinos Austria”, koja je većinski vlasnik firme “Österreichischen Lotterien”.  Na ovaj način Novomatic je uspio preuzeti vlasništvo nad državnom lutrijom Albanije. Sličan model ova austrijska kompanija bi mogla primjeniti i preuzeti Lutriju BiH.

Privatni priređivači igara na sreću u Federaciji BiH tvrde da to ne bi bilo dobro za Federaciju, te naglašavaju kako je prijedlog oporezivanja igara na sreću kojeg je amandmanima nedavno utvrdila Vlada FBiH ništa drugo do usluga Novomaticu.

– Usvoji li se Vladin Zakon o igrama na sreću, automati austrijske kompanije Novomatic AG koji su postavljeni u poslovnice Lutrije BiH ugrozit će poslovanje domaćih kladionica u FBiH u kojima radi 5. 500 radnika, tvrde domaći priređivači igara na sreću.

Novomatic je u Federaciji BiH osnovao firmu “HTL d.o.o. Sarajevo”, koja je u Lutriju BiH postavila 1.500 Novomaticovih automata. Prema “Reviziji Lutrije BiH” iz 2011. vidljivo je da Lutrija BiH i firma HTL d.o.o. Sarajevo imaju ugovor o suradnji potpisan 2006. godine te da prema tom ugovoru prihode ostvarene na sistemu automata dijele u omjeru od 50% : 50%. Kritičari smatraju da se radi o katastrofalno štetnom ugovoru po Lutriju BiH.

– Za 10 godina koliko Novomatic posluje u BiH vrlo vjerojatno je da je ova kompanija naplatila preko 80 miliona KM od bh. građana.

Amandmanima koje je Vlada FBiH utvrdila i koji će se uskoro naći pred delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Vlada FBiH je predvidjela veće oporezivanje domaćih kladionica nego automata kakvih Novomatic u Lutriji BiH ima 1.500. Tako Vlada FBiH predlaže oporezivanje svih uplata i svih dobitaka kod domaćih kladionica, dok kod automata nema oporezivanja ni uplata ni dobitaka, nego bi se oporezovala samo razlika između uplata i isplata. Takav model  žele i domaće kladionice, ali im Vlada to odbija prihvatiti.

– Kada usporedite na koji je način Novomatic postao vlasnik državne lutrije Albanije i kada znate da Novomatic kroz svoju firmu HTL d.o.o. Sarajevo već ima snažno djelovanje u Federaciji BiH, onda je jasno da su ovi amandmani Vlade FBiH svjesna i namjerna usluga Vlade FBiH Novomaticu. Zašto bi inače Vlada FBiH predvidjela veće oporezivanje domaćih kladionica nego Novomaticovih automata?, pitaju domaći priređivači.

Vlada Albanije je pokleknula pred naletom Novomatica i državnu lutriju te kompletno tržište igara na sreću prepustila ovom austrijskom koncernu. Novomatic tu ne namjerava stati, a sljedeća na redu mogla bi biti upravo Bosna i Hercegovina.

Na jednoj od sljedećih sjednica delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odlučivat će o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Usvoje li amandmane Vlade FBiH, to će se može posmatrati i na način da su dali “zeleno svjetlo” Novomaticu za potpuno preuzimanje domaćeg tržišta u FBiH, piše Patria.

NAP