Home » U budžetu Zenice za 2023. godinu ukinuta jednokratna pomoć od 1.000 KM za porodilje

U budžetu Zenice za 2023. godinu ukinuta jednokratna pomoć od 1.000 KM za porodilje

Grad Zenica zvanično je ukinuo jednokratnu pomoć za porodilje od 1.000 KM. Ovu su odluku vijećnici donijeli danas na 30. sjednici na kojoj su i usvojili Budžet Grada Zenica za tekuću godinu.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović prvog je dana 2023. godine u Kantonalnoj bolnici Zenica posjetio i darovao prvorođenu bebu u novoj godini.

Tom prilikom sretnoj majci Ilhani Turčinović uručio novčani iznos od 1.000 KM, te joj uputio najiskrenije čestitke povodom prinove.

Međutim, nešto više od mjesec dana nakon toga, najnovijom odlukom Gradskih vijećnika Grada Zenica jednokratna novčana pomoć za novorođenčad se ukida iako je za nju prethodno u Budžetu planirano 200.000 KM.

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 230 KM na mjesečnom nivou imao je jedan od roditelja koji ima prijavljeno mjesto prebivališta na području Grada Zenica. Međutim, tome je došao kraj.

Ovaj Kasumovićev potez izazvao je burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća. Vijećnica Emina Babić je ističući da je kao žena, majka i kćerka razočarana ovakvom odlukom.

“Lično smatram da je sasvim dovoljno da svaka porodilja ima mjesečno 1.000 KM i zato što dobijaju ta sredstva od kantona, mi smo ovu naknadu ukinuli”, izjavio je Fuad Kasumović u obrazlaganju svoje odluke o ukidanju ove budžetske stavke.