Home » U Jablanici obilježena 80. godišnjica Bitke za ranjenike

U Jablanici obilježena 80. godišnjica Bitke za ranjenike

Antifašisti iz cijele regije danas u Jablanici obilježavaju 80. godišnjicu Bitke za ranjenike na Neretvi i 78 godina pobjede nad fašizmom uz spuštanje 80 karanfila u Neretvu, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti onima koji su dali svoje živote za slobodu.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je rekao da dolazak u Jablanicu danas potvrđuje istrajnost na putu antifašizma, da borci Neretve, ranjenici, nisu zaboravljeni.

“Naprotiv, danas smo odlučniji nego ikad prije da antifašizam nema alternativu i da je antifašizam univerzalna civilizacijska tekovina koje je i prije 80 godina kao i danas okupila antifašiste iz regije i svijeta. Spremni da nastavimo sutra promovirati ideje slobode, humanosti, solidarnosti, odnosno ideje antifašizma”, poručio je predsjednik SABNOR-a BiH.

Svečanost se održava u organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanica, Društva “Josip Broz Tito”, Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” iz Jablanice i općine Jablanica, uz podršku udruženja antifašista s prostora ex Jugoslavije.

Obilježavanju 80. godišnjice prisustvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je sa delegacijom položio vijenac na Spomen-obilježju, te prisustvuje kulturno-umjetničkom programu u Jablanici.

Svečanosti sa delegacijom prisustvuje i novoizabrani premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Vijence i cvijeće su položile i mnogobrojne delegacije antifašista iz BiH i regije, predstavnici političkih stranki, kao i drugih udruženja koja baštine antifašističku tradiciju na ovim prostorima.

Izvor: klix.ba