Home » U Konjicu do sada opožareno više od 20 hektara

U Konjicu do sada opožareno više od 20 hektara

Požar na području Konjica i dalje je aktivan, a do sada je opožarena površina veća od 20 hektara, potvrdio je za Fenu pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjica Husein Hodžić.

– Požar je vrlo teško gasiti obzirom da se radi o nepristupačnom području koji je dijelom i miniran. Vatrogasci gase požar na putu koji ide od Konjica prema Glavatičevu, upravo radimo na probijanju i čišćenju da bi ušli s vozilima i spriječili dalje širenje, ali kuće i objekti nisu ugroženi – kazao je Hodžić.

Dodaje kako se ponovno, oko 16 sati, očekuje dolazak dva helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH.

– Helikopteri su već odradili više preleta i izbačaja, te popravili situaciju, opožareno je više od 20 hektara, a na terenu je ekipa od 15-ak ljudi i imali smo dosta poziva, odnosno ponuda za pomoć od volontera, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Kantonalne uprave Sarajeva, ali obzirom na strukturu terena vrlo malo je moguće gasiti požar sa zemlje, tako da nam je trenutno helikopter jedina pomoć – istaknuo je Hodžić.

  Posljedice stalnih poskupljenja: Raste broj korisnika javnih kuhinja

Iz Vatrogasne postrojbe Čitluk potvrđeno je kako helikopteri OS-a BiH trenutno gase požar koji je još aktivan na području Blizanaca, a sve raspoložive snage su na terenu.

Prema posljednjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) požar na području Šurmanaca u Čapljini stavljen je pod nadzor uz pomoć helikoptera OS-a BiH, koji su stigli oko 10.30 sati, te u više naleta ispustili vodu na požarište.