Home » U Muzeju grada Zenice otvorena izložba “Bitka za Galipolje (Çanakkale Savaşları) ”

U Muzeju grada Zenice otvorena izložba “Bitka za Galipolje (Çanakkale Savaşları) ”

Povodom obilježavanja 101. godišnjice jedne od najvećih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata u Muzeju grada Zenice otvorena je izložba dokumentarnih fotogrrafija “Bitka za Galipolje (Çanakkale Savaşları)”.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se Soner Şahin, ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, historičar Emir Porča i Zijad Softić, pomoćnik načelnika Zenice za društvene djelatnosti.

galipolje-izlozba-zenica

Bitka na Çanakkaleu, poznatija kao bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, a prema mnogim pokazateljima i u historiji uopće.  Većinu fotografija snimili su u vrijeme bitke vojnici, samoinicijativno, bez svjesne namjere da dokumentuju ratna događanja.

Izložba dokumentarne fotografije ima za cilj približiti i dočarati dio atmosfere; dostojanstvo, patnju, bol, patriotizam, hrabrost i beznađe.

Obraćajući se prisutnima ataše Şahin zahvalio se organizatorima izložbe, Muzeju grada Zenice, kao i Arhivu Generalštaba Republike Turske koji je za ovu priliku ustupio autentične fotografije. Istaknuo je da se ove godine obilježava 101. godina od bitke na Çanakkaleu na kojoj su udareni temelji Republike Turske.

„Bitka na Çanakkaleu je bila bitka za postojanje i opstanak, u kojoj su udareni temelji moderne Turske. Da nije bilo bitke na Çanakkaleu ne bi bilo ni moderne Turske “, rekao je Şahin.

izlozba-muzej-zenica

Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević zahvalio je Uredu za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske na podršci u organizaciji ove izložbe.

„Prošle godine je obilježeno 100 godina od početka bitke. Ove godine obilježavamo 100 godina završetka bitke na  Çanakkaleu koja je završila pobjedom turske vojske“, rekao je Jašarević.

Historičar Emir Porča upoznao je prisutne za detaljima bitke na Çanakkaleu, a Zijad Softić, pomoćnik načelnika Zenice zahvalio je za organiziranje izložbe koja je značajno obogatila sadržaj ovogodišnje manifestacije Zeničkog proljeća 2016.

Izložba će biti otvorena za javnost do 11. aprila 2016. u Muzeju grada Zenice.

Redakcija