Home » U Narodnom pozorištu u Sarajevu naučni skup i izložba ‘9. januar – Put u genocid’

U Narodnom pozorištu u Sarajevu naučni skup i izložba ‘9. januar – Put u genocid’

Naučni skup i izložba Arhiva Federacije BiH pod nazivom “9. januar – Put u genocid” jučer je u Narodnom pozorištu u Sarajevu okupio brojne zvanice s ciljem da se kroz izlaganja učesnika i predstavljanje autentičnih dokumenata pruži doprinos borbi protiv lažiranja i prekrajanja bliske prošlosti.

Uvodno obraćanje imali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić te direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija, dok su uvodničari i pokrovitelji naučnog skupa bili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović.

Direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija je u obraćanju podsjetio na ulogu arhiva u savremenom okruženju, te napomenuo da imaju veliku ulogu u stvaranju kolektivnog identiteta jednog društva. Naglasio je da je Arhiv FBiH za godinu dana realizirao četiri velika naučna projekta – Tri decenije nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Žene borci Armije RBiH, Dokumentovan, a nepresuđen genocid, te današnji “9. januar – Put u genocid”.

– Ove godine obilježavanje neustavnog 9. januara iz Banje Luke seli se u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, tačnije u njegovo predgrađe i pored upozorenja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je naglasio da je 9. januar Dan RS neustavan, te da se odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH – naveo je Ćuprija.

Naglasio je da se laž jedino može pobijediti istinom, neznanje naukom, a zlo dobrotom.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je rekao da mu je čast učestvovati na ovom naučnom skupu koji je okupio neumorne hroničare bh. istine koju neprijatelji BiH pokušavaju prekrojiti. Međutim, kako je dodao, pokušavaju ono što nije moguće prekrojiti posebno ne defileima i proslavama neustavnih praznika, naglašavajući da se danas u bh. entitetu Republika Srpska slavi projekat nastao na temeljima genocida, masovnih grobnica i agresiji.

– Znamo šta su ciljevi farse koju u okviru tog projekta svakog 9. januara gledamo na ulicama drugog entiteta. To su oni isti strateški ciljevi iz 1992. godine koji su bili kamen temeljac genocida. I slave te ciljeve pred očima cijelog svijeta kao što je pred očima cijelog svijeta počinjen genocid. Slave ono što je pravosnažnim presudama za genocid i druge ratne zločine dokazano i da koji je dokazan kao neustavan – podvukao je Novalić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić među ostalim je naveo da je cilj paradiranja na 9. januar vlasti manjeg bh. entiteta evociranje uspomena na činjenjenje genocida, sa čim se ponose, zastrašivanje naroda, ali i vlastito podizanje cijene, prije svega, kod stranaca.

Komšić je naveo da su stranci uvijek u takvim i sličnim prilikama spremni dotrčati do onih koji su za državu Bosnu i Hercegovinu, bez razlike ko je u tome trenutku vlast, i to uvijek sa pitanjem o tome šta se može dati Dodiku i separatistima kako bi očuvali stabilnost i mir.

– Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše – istakao je Komšić.

Dodao je da vlasti entiteta RS obilježavanjem godišnjice 9. januara istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida, nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da je krajnje vrijeme da zvaničnici entiteta Republika Srpska i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima.

Bećirović je kazao da je u vrijeme kada separatistički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavi negatorima genocida.

Smatra da su naučni skupovi poput današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju prošlosti sa historijskog, pravnog, sociološkog, psihološkog i svakog drugog aspekta.

Autori izložbe “9. januar – Put u genocid” Muamer Džananović, Jasmin Medić i Hikmet Karčić su naveli da je njen cilj, prije svega zbog žrtava te sadašnjih i budućih generacija, pružiti doprinos borbi za narativ o periodu agresije.

Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Muamer Džananović je rekao da dokumenti na izložbi predstavljaju sistematizaciju i izbor iz nekoliko hiljada dokumenata.

– Jedan od osnovnih ciljeva izložbe je da prezentiramo rasprostranjenost, sistematičnost, dugotrajnost i upornost u ostvarenju zacrtanog višestoljetnog velikodržavnog cilja, te predstavljamo hronologiju donošenja brojnih odluka, presretnutih telefonskih razgovora i ostalu bitnu dokumentaciju fokusirajući se na period od početka ‘91. do 9. januara ‘92. godine iz kojih je jasna, vidljiva i prepoznatljiva genocidna namjera, ali i dosljedno vođenje zločinačke politike u krajnjem ostvarenju cilja tokom perioda agresije do kraja ‘95. godine – dodao je Džananović.

Naučni saradnik Instituta za historiju Jasmin Medić je rekao da je izložba pokazatelj kako se pripremalo stvaranje RS-a i kako ovdje nije vođen nikakav građanski, niti vjerski rat.

– Danas oni koji baštine tu tekovinu slave način njenog nastajanja u trećoj deceniji 21. stoljeća i  nemaju ništa ponuditi nego glorifikaciju zla. Podržavaju rusku invaziju u momentu kad je svijet osuđuje. Međunarodna zajednica se može uvjeriti protiv kakvih retrogradnih politika se mi borimo – naveo je Medić.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović je postavio pitanje “šta mi imamo danas nakon genocida iz jula ’95?”.

– Imamo njegovo negiranje, imamo oduzimanje privatnog zemljišta Bošnjaka u RS, imamo zabranu upotrebe bosanskog jezika, Bošnjaci se nazivaju azijatima, muslimanima.. U nauci se to zove dehumanizacija grupe koja je predodređena za genocid. Ovo što se danas dešava u Lukavici je anticivilizacijski čin, to je slavljenje genocida. Presuđeni ratni zločinci proglašavaju se za heroje, po njima se daju imena škola, ulica, institucija – rekao je Muratović, te naglasio da u BiH, za sve one koji je vole, ima mjesta.

Direktor MC Srebrenica Potočari Emir Suljagić je naveo da je uvjeren da će taj entitet jedan dan nestati “jer u tom dijelu naše zemlje nema gradova, a to je ono što kreira rast i sve je to duboka provincija koja se odaziva na ime Banja Luka i to ne može da potraje”.

Nakon njihovih govora u Narodnom pozorištu izveden je “Srebrenički inferno”, te prikazani inserti iz istoimenog filma Avde Huseinovića u kome su prezentirane razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon tog datuma.